Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Rus og psykisk helse

Hei!

Hvordan påvirker rus den psykiske helsen?

Gutt 17

Svar fra ungrus.no 14.04.2016

Hei!

Noen av dem som ruser seg har psykiske vansker før de begynner å ruse seg, så det er ikke alltid så lett å vite hva som fører til hva.
Det vi vet, er at rusbruk påvirker oss både psykisk og fysisk.

Mange som ruser seg mye opplever at de får angst og depresjoner. Noen rusmidler, som for eksempel hasj og marihuana kan også utløse psykoser. Det kan også amfetamin- og kokainbruk gjøre, ofte som følge av mangel på søvn. I tillegg kan stort forbruk av cannabis og sentralstimulerende midler gjøre at man blir mer skeptisk til andre mennesker eller paranoid.

Selv om noen får rusutløste psykiske lidelser som kan plage dem over lang tid, er det heldigvis slik at de fleste blir friske eller i alle fall mye bedre dersom de slutter å ruse seg.
De som sliter med den psykiske helsen, enten som følge av at de ruser seg, eller har behov for rus for å dempe de psykiske plagene, kan ha nytte av å komme i behandling for å ta tak i dette.
For å få slik hjelp kan det være lurt å snakke med helsesøster, dersom man går på skolen eller med fastlegen. Disse bør kjenne til hva slags hjelp som finnes der man bor.


Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut