Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Rus - virkning og risiko for sykdom

Hei!

Hva gjør rus med kroppen din?

Hva slags sykdommer kan du få?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 07.04.2016

Hei jente 13!

For få dager siden hadde jeg en sju timers forelesning for en gruppe psykologer om hvordan rus virker på kroppen og hva slags sykdommer man kan få.
Etter sju timer var det fremdeles mye å si, så jeg kan ikke gi deg et ordentlig svar på noen få linjer.

Rus påvirker kroppen på mange forskjellige måter, litt avhengig av hvilket stoff man tar. Alle rusmidlene virker på hjernen, men mange av dem virker også på andre steder i kroppen. Folkehelseinstituttet har mye informasjon om virkningen av de enkelte stoffene på kroppen på fhi.no

Her er noen sykdommer og tilstander vi kan se hos mennesker som bruker rusmidler, både alkohol og de som ikke er lovlige:
Amfetamin og kokain virker på blodårene, som trekker seg sammen og man kan få hjerteinfarkt, hjertet kan slå ujevnt og man kan få hjerneslag eller hjerneblødninger.
Hasjrøyking virker selvsagt negativt på lungene.
Sprøytebruk vil sende fremmedstoffer inn i blodårene og det kan gi betennelser i mange forskjellige organer. Dersom man deler sprøyter, vil man også kunne dele på sykdommer som HIV og smittsom leverbetennelse (hepatitt A, B og C). 

Når man ruser seg, tar man lite hensyn til mat og søvn, og forsvaret mot bakterier og virus kan bli dårlig. Lungebetennelser og alvorlig blodforgiftning er ikke uvanlig hos rusmisbrukere. 

Svært mange rusmisbrukere har veldig dårlige tenner. Bakterier fra slike ødelagte tenner kan gå over i blodbanen og lage betennelser både i hjertet, lungene og i skivene i ryggen. 

Hudsykdommer er også vanlige, særlig hos amfetaminbrukere, fordi de klør i huden. Det kan sette seg betennelse der de har klødd seg. Betennelser i huden etter sprøytebruk er også vanlig. 

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og det kan gi mange forskjellige sykdommer, blant annet forskjellige kreftformer, blødende magesår, høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, alvorlige sinnslidelser, ødelagte nerver til beina, leversvikt, vitaminangel, skader og ulykker. I tillegg kan alkohol gi alvorlige skader på fosteret dersom mor bruker alkohol i svangerskapet. 

Dette er bare et lite knippe av de sykdommene du kan få ved langvarig rusbruk. Det ligger mye god informasjon på nettet dersom du er interessert i å lære mer om de enkelte sykdommene. 


Med hilsen

Dagfinn Haarr

kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut