Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Samboer og barnefar blir for full

Hei!

Jeg har en samboer som drikker seg drita full hver gang han er ute og drikker. Vi har vært sammen i 4.5 år har en liten unge på 1.5 år og en liten i magen. Han har egentlig alltid hatt problemer med alkohol, i ny og ne. Men i det siste har det vært ekstremt. Nå, i en periode, har han vært ute hver helg og drikker, og han drikker seg drita full. Og sovner som regel en eller annen plass. Ofte også utenfor inngangsdøra.
Vi hadde en stor diskusjon for 3 uker siden, da han kom hjem, full på sprit. Han var ekkel, hev ting etter meg, knuste telefonen min og ødela baderomsdøra. Han/vi ble enige om at vi ikke kan ha det slik, og jeg fikk intrykk av at han var ferdig med å drikke seg så full. Nå har det skjedd igjen.. og jeg er så skuffa. Han sovna utenfor inngangsdøra, han skulle bare ut til en kompis å brygge øl. Og vi hadde avtaler som ikke ble holdt, for han lot alkoholen ta overhånd.

Hva kan jeg gjøre? Hva må han gjøre? Han kan fint ta seg to øl en fredagskveld hjemme, men fest blir bare tull.

Samboer og småbarnsmor

 

Svar fra ungrus.no 18.11.2020

Hei samboer og småbarnsmor!

Takk for at du skriver til oss, du er modig som våger å sette ord på en vanskelig situasjon. 

Rus og barn hører ikke sammen. Ut ifra det du skriver, oppfatter jeg det slik at samboeren din har vanskelig for å gi opp alkoholen på den måten han bruker den idag, siden han ikke holder det han lover. Dette kan skyldes at samboeren din ikke har god nok kontroll over eget alkoholinntak. Dette må være vanskelig og slitsomt for deg som er gravid og småbarnsmor. Barn senser en slik stemning i hjemmet, og jeg er enig med deg at en endring må til.

Jeg tenker det viktigste er at du tar en alvorlig prat med samboeren din om hvordan du opplever situasjonen. Du kan for eksempel si at både du og barnet deres blir redde når han blir aggressiv i fylla, og at det er skadelig for barn å vokse opp med slike hendelser. Du kan gjerne være tydelig på at dette er uakseptabel oppførsel av en far og samboer. Så kan du spørre om han selv har noen forslag til hva han trenger for å klare slutte å drikke på en så destruktiv måte.
Du kan gjerne foreslå at dere tar kontakt med fastlegen hans og at dere kan gå dit sammen. Fastlegen har oversikt over hvor din samboer og dere som familie kan få den beste hjelpen.
Hvis han ikke ønsker å ta tak i problemene, kan du vurdere hvilke konsekvenser det kan ha for forholdet. Du kan eventuelt drøfte situasjonen med din egen fastlege eller en annen du har tillit til og kan søke støtte hos. Dette er vanskelig å stå alene i en så krevende situasjon.

Det er viktig at du er tydelig på hva du kan akseptere og ikke, og jeg tenker samboeren din trenger hjelp til å innse at hans måte å drikke på, påvirker de han er mest glad i på en skadelig måte og setter dere i en uholdbar situasjon.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Tone Jacobsen

Avdeling for rus og avhhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut