Svar fra ungrus.no 29.09.2016
Hei!
Skader som følge av hasjbruk kan være mange. Man skiller vanligvis mellom skader ved akutt inntak og skader etter langvarig bruk. Jeg skal prøve å svare kort på begge deler. Nyere forskning viser sammenheng mellom cannabisbruk (hasj og marihuana) og en lang rekke fysiske og psykiske skadevirkninger.
Ved bruk av cannabis vil virkestoffet THC (Tetrahydrocannabinol) transporteres raskt til hjernen og fester seg til spesielle reseptorer. Disse reseptorene finnes i mange deler av hjernen, blant annet i områder som kontrollerer beslutningsevne, motivasjon, hukommelse, smerte, søvn og stress. Cannabis nedregulerer disse reseptorene og det vil inntre en ubalanse i hjernens normalfunksjon som kan føre til redusert hukommelse, innlæring, konsentrasjon, koordinering, vurderingsevne, nedsatt følelsesliv samt økning av paranoide tanker. Disse forandringene kan gå utover fungering i dagliglivet og kan føre til problemer i forhold til skolegang, jobb og nære relasjoner. Nyere forskning har påvist at det er høyere risiko for negative konsekvenser blant personer som begynner å bruke cannabis i ung alder fordi hjernen ikke er ferdig utviklet før i 24-årsalderen.
Langvarig bruk av cannabis kan også medføre helsemessige konsekvenser som økt risiko for blant annet utvikling av angst, depresjon, høyt blodtrykk, lungesykdommer (akutt og kronisk bronkitt) og kan i noen tilfeller utløse psykose og schizofreni. Bruk av cannabis kan også redusere kroppens immunforsvar slik at individet er mer utsatt for infeksjoner/sykdom.
Akutt cannabisrus er også forbundet med hjerte- og karkomplikasjoner og økt risiko for slag og infarkt. I sjeldne tilfeller kan cannabisbrukere oppleve angst- og panikkanfall og oppkast som en akutt effekt av direkte inntak.
Håper du har fått svar på spørsmålet ditt.
Hvis du er mer interessert kan du lese en rapport om skadevirkninger ved cannabisbruk i en rapport utgitt av Verdens helseorganisasjon, WHO, 2016.
Med vennlig hilsen
Madelene Skårdal
Koordinator Hasjavvenning Kristiansand