Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Skoleoppgave om cannabis

Hei!

Hvordan blir man avhengig av cannabis?
Er det vanskelig å slutte med cannabis når man først har begynt?
Kan man få hjelp av noen til å slutte om man ikke klarer å slutte på egenhånd?
Jeg trenger å vite dette til en skoleoppgave.
Takk for svar!
Sidene deres er kjempebra:)

Jente 14

 

Svar fra ungrus.no 03.03.2017

Hei!

Så fint at du liker sidene våre!

Du spør om hvordan man blir avhengig av cannabis. Som for alle rusmidler, øker faren for å bli avhengig med hvor ofte og hvor mye man ruser seg. Det er også store individuelle forskjeller på hvor raskt noen opplever at det kan bli vanskelig å klare seg uten cannabis. Noen kan ha et høyt forbruk, som også kan være skadelig, men opplever ikke at det er veldig vanskelig å slutte når de først har bestemt seg for det. Andre synes det er vanskelig, og kan slite med fysiske og psykiske reaksjoner eller abstinenser over lang tid når de slutter med rus. Mange av dem som bruker cannabis, bruker det bare av og til, og da er det sjelden vanskelig å slutte. Hvis cannabisbruk er en del av det man gjør gjennom dagen, som å røyke på morgenen, ta et par jointer i løpet av dagen, for så ta en før man legger seg, så kan det være vanskelig å kutte ut, rett og slett fordi det er blitt en så innarbeidet vane.

I Europeisk narkotikarapport fra 2015 (EMCDDA) meldes det at det er stadig flere cannabisbrukere som søker behandling i Europa: "Cannabis er nå det stoffet som oftest oppgis som primærrusmiddel av førstegangsklienter. Antallet personer i Europa som påbegynte behandling for første gang for cannabisproblemer, steg fra 45 000 i 2006 til 61 000 i 2013".

Mange kommuner i Norge har tilbud om hasjavvenning, og den delen av spesialisthelsetjenesten som driver med rus og avhengighet har også ofte tilbud til mennesker som ønsker å slutte med cannabisbruk.

Hvis du vil vite mer om cannabis, kan du gå inn på nettsiden til helsenorge.no. Hvis du vil vite mer om avhengighet, kan du lese om det på Folkehelseinstituttets nettside, fhi.no.

Lykke til med skoleoppgaven!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut