Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Søster med barn ruser seg

Hei!

Jeg har en søster som er 33 år som ruser seg. Hun har bruker sprøyter og amfetamin. Hun skylder på alt rundt seg og mener at at det ikke er amfetaminen som gjør at hun ikke får sove eller spise. Hun har snart holdt på i 1 år.

Hva skal jeg gjøre? Hun har 4 barn og hun ser ikke at konsekvensene kommer nå snart. Skal jeg si det til mor nå?

Hilsen søster

Svar fra ungrus.no 14.05.2018

Hei!

Takk for spørsmålet ditt! Du skriver at du har en søster som bruker sprøyter og amfetamin, og at hun skylder på alt rundt seg. Det er oftest sånn at det er familien som ser problemet og konsekvensene av rusen lenge før den som ruser seg vil innse at det er et problem.

Du spør hva du skal gjøre. Først vil jeg si at det er flott at du stiller dette spørsmålet. Det er vondt for søsken å se sin bror eller søster gjøre noe som både skader dem selv og familien rundt.

Du skriver at hun har fire barn. Det gjør det ekstra viktig at noen andre voksne vet om dette. Jeg synes absolutt du skal si det til mor.

Det er ikke ditt ansvar å få din søster tl å slutte å ruse seg. Det er det kun hun selv som kan gjøre noe med. Men når det er barn inne i bildet så har alle et ansvar for å se til at disse blir ivaretatt. Om vi er bekymret, så har vi en plikt til å melde i fra til barnevernet slik at de kan undersøke hjemmesituasjonen nærmere. Barnevernet er der for å gi barn og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme.

Vennlig hilsen

Ann Christin Haugen

Spesialutdannet sosionom

Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykeshus

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut