Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Søsters kjæreste bruker stoff

Hei!

Fant ut at kjæresten til min lillesøster bruker stoff, usikker på hva og hvor mye?

Hva gjør jeg nå?

Bror, 18 +

Svar fra ungrus.no 02.11.2015

Hei bror på 18+!

Jeg vil starte med å takke deg for spørsmålet du stiller og berømme deg for å være en ansvarlig og voksen storebror. Søsteren din kan være glad for å ha en bror som deg!

Du spør hva du skal gjøre med informasjonen du nå sitter inne med; at lillesøsteren din har en kjæreste som bruker narkotika. Jeg forstår av spørsmålet du stiller, at du er bekymret og usikker på hva du skal gjøre. Jeg deler din bekymring; det å være kjæreste med en som bruker narkotika, og kanskje vanker i et miljø der det er ok å bruke narkotika, er bekymringsfullt. Jeg tenker videre at en slik alvorlig informasjon, skal du ikke sitte med alene.

Du skriver ikke hvor gammel søsteren din er, men er hun ung og bor hjemme, er det viktig og riktig å snakke med dine foreldre om hva du vet. Du kan selvfølgelig snakke med lillesøsteren din i forkant av samtalen med foreldrene dine, der du forteller henne hva du vet, og hva du har tenkt å gjøre med informasjonen du sitter på. Foreldrene dine har et voksenansvar for din lillesøster, og bør ta tak i dette. Kanskje vil dine foreldre be om hjelp av andre for å finne ut hvordan de skal gå fram (f.eks. helsesøster, hvis hun går på skolen). 
Sannsynligvis vil din lillesøster bli sint på deg når hun eventuelt får greie på at du har snakket med dine foreldre, og kanskje der og da føle at du ikke vil henne vel. Det vil i så fall være en normal reaksjon. Men du vet at du har snakket med dine foreldre fordi du bryr deg om lillesøsteren din!

Utover det å ta din bekymring opp med dine foreldre, eventuelt med din lillesøster, er det ikke så mye du kan gjøre.
Å få din søster til å gi slipp på kjæresten sin hvis hun selv ikke vil, ligger dessverre utenfor din kontroll. De eneste som har myndighet ovenfor barn under 18 år, er foreldre.

Jeg håper svaret kan være til noe hjelp for deg!


Med vennlig hilsen

Eva Norbakk

Sykepleier

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling, SSHF

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut