Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Spise hasj?

Hei!

Hva skjer når man spiser hasj?
(skoleprosjekt)

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 14.04.2016

Hei!

Den vanligste måten å innta hasj på er ved å røyke den. Hasj kan også spises ved at den inntas i mindre biter eller at den blandes i forskjellige bakverk, som brownies, kaker eller lignende.

Når hasj røykes, kommer rusvirkingen relativt fort, som oftest i løpet av få minutter. Hvor sterk rusen er og hvor lenge den varer, varierer. Normalt topper ruseffekten seg etter 20 minutter og avtar vanligvis etter 2-3 timer.
Når brukeren spiser hasj, tar det oftest lenger tid før ruseffekten kommer, siden den blir tatt opp gjennom fordøyelsessystemet. Det kan ta opptil timer, men ruseffekten varer vanligvis lenger enn ved røyking.
Det at det tar tid før man merker virkningen, kan få en person som ikke er klar over dette, til å spise mer. Da øker risikoen for å få i seg mer enn man egentlig tåler eller ønsker, og dette kan få ubehagelige konsekvenser.
 

Hasj inneholder såkalte cannabinoider og det stoffet som gir selve rusen kalles tetrahydrocannabinol (THC). Dette stoffet binder seg til mottakere i kroppen og i hjernen. Det påvirker kroppen på mange forskjellige måter, blant annet gjennom økt stemningsleie i form av en lykkefølelse. Det kan også påvirke sanseopplevelsene, slik at smak, lukt, hørsel og syn kan oppleves mer intenst. Det er heller ikke uvanlig med latterkick når man har fått i seg cannabis.
Hvordan den enkelte opplever rusen varierer utfra personens tidligere erfaringer med rus, inntak (mengde og hvordan det inntas), kvaliteten på hasjen (styrke av THC) og den sinnsstemningen personen er i fra før.

Det skjer også en del fysiske virkninger under rusen, for eksempel økt hjerterytme, tregere reaksjonstid, røde øyne, tørr munn, nedsatt koordinasjon og motorikk i kroppen. Noen kan også oppleve angst- og panikkanfall. Regelmessig inntak av hasj kan også få langvarige konsekvenser, som nedsatt hukommelse og tankemessige funksjoner i hjernen samt andre psykiske og fysiske helseskader.

Håper dette ga svar på spørsmålet ditt!

 

Med vennlig hilsen

Madelene Skårdal

Koordinator for Hasjavvenning Kristiansand

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut