Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Drikker for mye på fest

Hei!

Jeg er en mann på 30 år som sliter med å bli alt for full hver gang jeg er på fest. Til vanlig, i det daglige har jeg ingen problemer med å ta meg en eller 2 øl når jeg føler for det og det er nok.
Men på fest så stopper jeg aldri..... og jeg skjønner ikke hvorfor. Nå skal det sies at jeg er sjeldent på fest ift når jeg var yngre og studerte. Men en gang i blant er det fest. Det ender alltid med at jeg er drita, husker ingenting, sovner, osv.
Dette er ødeleggende for meg og ikke minst min samboer. Jeg har sagt at jeg skal skjerpe meg flere ganger. Dette endrer seg ikke. Men har nå innsett at jeg mest sannsynlig har et problem og har sagt ifra om at jeg ikke skal drikke på fest lengre. Et par øl til mat i helgene eller ellers går nok fint. Men på fest, der ting alltid tar overhånd har jeg nå bestemt meg for å slutte å drikke. Det må bli sånn.

Spørsmålet mitt er egentlig om jeg har innsett det riktige? Det er et alkoholproblem selv om jeg ikke drikker meg full annenhver dag alene f.eks.?

Mann 30

Svar fra ungrus.no 02.10.2019

Hei mann på 30!

Takk for at du skriver til oss, og takk for åpenheten din!

Jeg vil starte med å svare på dine to spørsmål, og jeg vil svare ja på begge. Jeg synes du har gjort et klokt valg overfor deg selv og din samboer, og ja, det kan være et alkoholproblem selv om hyppigheten ikke er høy.

Det er et problem når man ikke lengre kontrollerer inntaket og ikke klarer å stoppe i tide før man blir overstadig beruset. Du har også prøvd å redusere, og lovet din samboer det, men likevel har du ikke fått det til. Festen blir sikkert heller ikke en høydare, og i kjølvannet av denne, kan jeg tenke meg det kommer anger, usikkerhet og andre vonde følelser for deg og også for din samboer. Så jeg synes valget ditt er modig, modent og ikke minst virker det riktig ut fra de tankene du selv har gjort deg.

Det kan være et alkoholproblem selv om man ikke drikker seg overstadig beruset ofte, omfanget av problemet måles i konsekvensene av rusen eller inntaket.

Jeg får inntrykk gjennom det du skriver at det blir vanskelig for deg og din samboer når kontrollen din er borte. Som jeg allerede har nevnt, har det sikkert også noen følelsemessige konsekvenser.
I tillegg har du hukommelsestap. En annen indikatorer vil være toleranseøkning, dvs at man drikker mer for å få samme virkning. Du skriver ikke noe om dette, men kanskje er det sånn det er eller evt kan utvikle seg mot.

Jeg ønsker deg lykke til med valget, vær stolt av deg selv!

Vennlig hilsen

Tone Jacobsen

Avdeling for rus og avhengighet

Sørlandet sykehus

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut