Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Drikkestopp etter alkoholabstinens?

Hei!

Jeg er kanskje litt gammel for ungrus.no men jeg hadde en periode nå i julen der jeg drakk veldig mye over 3 måneder, og jeg merket da jeg stoppet at jeg fikk abstinens - svette, skjelvinger, kvalme, diare. Det er eneste gangen jeg har fått sånne symptomer. Har vært hangover, men dette var mye verre, og jeg har ikke drukket siden. Er nå 43 dager siden, og jeg savner egentlig ikke å drikke særlig, men jeg er 21 år, og alle vennene mine drikker jo så er kjedelig å aldri være med ut, og av og til frister det jo å dra ut og more seg - og virker jo dramatisk at jeg på 21 år aldri skal drikke igjen.
Men derfor lurer jeg på, siden jeg har opplevd abstinenser - hvis jeg går ut og drikker en del (blir full liksom) en lørdag kveld, eller drar ut en gang i uken med vennene mine og drikker som sagt en del, da jeg er enda så ung på en måte, blir jeg å oppleve abstinenser igjen?
Jeg er så redd for å dra ut med vennene mine og ha det gøy og bli litt full som mange på min alder blir regelmessig, da jeg er redd for å oppleve abstinenser igjen da det føltes ut som jeg skulle dø, og jeg var redd jeg måtte på legevakten og alt sånt. Jeg skal aldri igjen drikke på mye i så lange perioder, og vet jeg ikke sliter med å være mentalt avhengig, men er 21 år og savner utelivet av og til, og vil vite om det er trygt for meg å gå ut å drikke mye en dag av og til med vennene mine uten å føle abstinenser?

Takk for svar!

Jente 21

Svar fra ungrus.no 06.03.2020

Hei!

Det er fint at du skriver til ungrus.no om opplevelser som mange kanskje ikke tror kan ramme så unge mennesker som deg. Hangover, toleranseutvikling og abstinenser er noe alle kan oppleve, uansett alder. Det avhenger av hvor ofte og hvor mye man drikker hver gang. Så er det også individuelle forskjeller på hvor mye den enkelte tåler. 
Din opplevelse av å få alkoholabstinenser henger nok sammen med at du drakk veldig mye i en tremåneders periode. Da hadde kroppen din blitt vant til å få tilført alkohol jevnlig, og reagerte med abstinenser da du plutselig sluttet å drikke. Det er veldig lurt av deg å ha en periode uten alkohol nå. Da kan kroppen falle til ro, og venne seg til en hverdag uten alkohol.

Det er forståelig at det er vanskelig å tenke seg et liv uten alkohol når man er 21 år og vant til at det å drikke er en stor del av hvordan man er sosial og har det gøy sammen med vennene sine.
Selv om du fortsatt ønsker å kunne drikke alkohol, kan det være lurt å tenke gjennom hvor mye og hvor ofte det er sunt for deg å drikke. Hvor mye drikker du i løpet av hele kvelden når du er ute på byen?
Er målet å bli full, eller kan du prøve å bremse drikkingen litt tidligere? Får du alltid hangover, kan det være et tegn på at du kanskje får i deg litt mye. En god regel kan være å drikke et glass vann mellom hver alkoholenhet. Da kan du få mer kontroll på alkoholinntaket.
Hvis du ønsker en enkel og kvalitetssikret test på om du drikker for mye, kan du gå inn på helsenorge.no og fylle ut Audit kartleggingsskjemaet som ligger der.
Hvis du bekymrer deg mye over ditt forhold til alkohol, kan du snakke med fastlegen om drikkemønsteret ditt, så kan du du få hjelp videre, om nødvendig.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut