Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvordan bli kvitt russug?

He!

Jeg har en bekjent som har vært rusfri i over et år, men som ennå føler sug. Har dere noen tips hva som kan stanse sug og hva en person kan gjøre for å bli kvitt dem?

På forhånd takk for svar!

Venninne

Svar fra ungrus.no 08.01.2019

Hei venninne!

Takk for at du skriver til oss!

For en som har vært avhengig av rusmidler, og som har brukt rus som løsning på livet, er det helt normalt å kjenne på russug. Vi skiller mellom rustanker og russug. Rustanker kan komme og fly forbi, mens russug er noe som setter seg mer fysisk i kroppen. Det kan komme helt av seg selv, eller det kan være noe i livet som trigger det frem. Det viktigste er å klare å beholde roen og tenke at for en avhengig er dette helt normalt å oppleve.

En pasient sa en gang til meg: "Når jeg kjenner på russug, sjekker jeg først om jeg er trøtt, sulten eller tørst. Hvis jeg ikke er noe av dette, så søker jeg utenfor meg selv." 

Det viktigste for en rusavhengig er å være en del av et større fellesskap. Det kan være familie og arbeidsfellesskap, men minst like viktig for mange er fellesskap som tilbys i for eksempel AA og NA. Der møtes rusavhengige som har et ønske om å leve et rusfritt liv, og deler erfaringer og håp i tilfriskningsprosessen. Det er også mulig å få seg en sponsor der. Det er en person som man kan kontakte døgnet rundt for å be om råd og veiledning. Dette er en person av samme kjønn og som har lengre rusfri fartstid.

Et annet tips er å holde stressnivået så lavt som mulig. Med det mener jeg at man holder seg til en struktur i hverdagen, og holder seg til det man planlegger å gjøre. For eksempel å betale regninger på tiden, møte til jobb eller annen aktivitet når man skal og så videre. Struktur og det å være en del av et fellesskap er nøkkelord tidlig i tilfriskning, og kanskje en enkel oppskrift på et godt liv for oss alle.

Håper svaret mitt var til hjelp!

Med vennlig hilsen

Tone Jacobsen

Spesialutdannet sosionom

Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut