Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvordan komme ut av avhengighet

Hei!

Jeg lurer på hvordan man slutter å være avhengig av narkotika.

Jente 13

Svar fra ungrus.no 13.03.2019

Hei jente 13!

Så fint at du skriver til oss, og takk for godt spørsmål.

Vi tenker at avhengighet er en sykdom, som man har hele livet, men som man kan få et godt liv med, så lenge man holder seg borte fra rusmidler. Sykdommen rusavhengighet kan sammenlignes med en allergi. Jeg har cøliaki, dvs at jeg ikke tåler gluten som for eksempel er i mel. Jeg vil alltid ha cøliaki, men så lenge jeg ikke spiser gluten, så vil jeg være helt frisk og leve et godt liv.

Hvis en person vil slutte med rus, kan han eller hun kontakte fastlege, helsesøster eller andre i hjelpeapparatet, så vil de kunne sette personen i kontakt med hjelp videre.

Det er veldig viktig for en rusavhengig å være en del av et større fellesskap.
Det kan være familie og arbeidsfellesskap, men minst like viktig for mange er fellesskap som tilbys i for eksempel AA og NA. Der møtes rusavhengige som har et ønske om å leve et rusfritt liv, og deler erfaringer og håp i tilfriskningsprosessen. Det er også mulig å få seg en sponsor der. Det er en person som man kan kontakte døgnet rundt for å be om råd og veiledning. Dette er en person av samme kjønn og som har lengre rusfri fartstid.

Et annet tips er å holde stressnivået så lavt som mulig. Med det mener jeg at man lager en struktur i hverdagen, og holder seg til det man planlegger å gjøre. For eksempel å betale regninger på tiden, møte til jobb eller annen aktivitet når man skal og så videre. Struktur og det å være en del av et fellesskap er nøkkelord tidlig i tilfriskning, og kanskje en enkel oppskrift på et godt liv for oss alle.

Håper svaret mitt var til hjelp!

Med vennlig hilsen

Tone Jacobsen

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut