Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Livet er vanskelig

Hei!

Jeg har prøvd snus, røyk og diverse. En venn av meg sa ifra til mine foreldre og nå vet ikke jeg hva jeg skal gjøre.
Jeg ble mobbet enn periode for ca 1 år siden men det er fortsatt tanker rundt det. Min gudfar/søskenbarn døde i en flyulykke for 2 år siden, og etter det og alt det andre som har hendt, har jeg hatt det veldig vanskelig.
Jeg og min bestevenninne har det veldig vanskelig og vi vil ikke mer. Vi har snakket om å gi opp på livet, men vi vet ikke. Jeg har snakket med leger og psykologer osv, men jeg føler ikke at noen forstår tilstanden jeg er i. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Hva kan jeg gjøre?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 25.11.2020

Hei jente 12!

Du skriver om mange vanskelig ting i livet ditt og en opplevelse av å ikke bli møtt og forstått på en måte som har vært bra eller nyttig for deg. Dette høres veldig vanskelig ut for deg (og også for din venninne).

Når vonde ting skjer, trenger vi hverandre mer enn noen gang. Det kan også være at voksne ikke klarer å se barnas smerte når de selv har det vanskelig. Da kan det være at man føler seg ekstra ensom. Da er det godt å ha ei venninne å snakke med.

Det som høres vondt ut, er at dere sammen ikke ser løsninger som kan gjøre livet bedre. Derfor tenker jeg det er ekstra viktig at du (dere) kan få snakke med noen som kan forsøke å forstå hvordan dere har det og som kan hjelpe dere videre i livet med den historien dere har med dere.

Du sier også at du har opplevd at fagfolk heller ikke forstår deg helt. Det var veldig synd å høre.

Jeg håper likevel du ikke vil gi opp å snakke med noen voksne om det som er vanskelig i livet ditt. Det beste ville være om du følte det trygt å snakke med foreldrene dine slik at de kan forstå og å hjelpe deg videre i livet. Dersom du synes dette er vanskelig, kan du tenke om du har en lærer på skolen som du liker. En helsesykepleier kan også være en trygg voksen du kan snakke med. Så kan kanskje de hjelpe deg videre, slik at du kan tørre å fortelle foreldrene dine hvordan du har det. Kanskje kan du og venninna di sammen snakke med en voksen dere stoler på? Kanskje er det lettere da?

Du eller dere kan også gå inn på Blå Kors chat-senter. Der kan dere og andre barn og unge mellom 9 og 19 år komme i direkte kontakt med en fagperson, helt gratis og helt anonymt. Du kan lese mer om tilbudet her: SnakkOmMobbing og SnakkOmPsyken.Tjenesten er tilgjengelig fra søndag til torsdag mellom klokka kl 15 og 21.
Dersom du eller dere har det akutt vanskelig, kan dere kontakte Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111.

At to jenter på 12 år skal gå sammen om å snakke om å gi opp livet er ikke bra. Snakk med noen voksne også, og ta sjansen på at det kan bli bedre. Faktisk kan det være sånn at en krise i livet kan føre til noe godt og meningsfullt i livet senere (selv om det kan være vanskelig å oppdage dette når man står midt i det alene).

Kontaktinfo til Blå Kors chat-senter og Alarmtelefonen er lagt til 25.11.20.

Vennlig hilsen

Unn Herlofsen

Psykolog

ABUP

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut