Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Utvikling av rusavhengighet

Hei!

Hva skjer når en person blir avhengig av rus?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 06.11.2018

Hei!

 Når vi bruker et rusmiddel, enten det er alkohol eller narkotika, utskilles et "lykkehormon", som heter dopamin i hjernen vår. Dette kan gjøre at vi føler oss lykkelige og glade. Denne opplevelsen kan så gjøre at vi får lyst å ruse oss igjen. Dersom vi  bruker rusmidler ganske ofte, blir vi vant til å ha disse stoffene i kroppen. Vi utvikler en toleranse for dem. Det gjør at vi må ha mer av stoffet for å oppnå samme rusvirkning som før.
Hvis vi så stopper brått med å innta rusmiddelet som kroppen er blitt vant til å få, kan vi oppleve det som om vi blir syke. Det kan være alt fra mildt ubehag til uro, hodepine og kvalme eller sterke influensasymptomer og kramper. Dette kalles å ha abstinenser. Hvis man ruser seg på nytt, gir disse abistinensene seg. Det gjør det fristende å ruse seg for å "bli frisk".

Det kan være vanskelig å vite når man er gått over grensen fra å ha en problematisk rusbruk til å være avhengig. En enkel måte å si det på, kan være at en person er blitt avhengig av et rusmiddel, når han eller hun ikke klarer å la være å ruse seg, selv om det både gir mange negative konsekvenser og man egentlig ønsker å slutte.

Selv om man har klart å bli rusfri, kan man av og til få en veldig trang til å ruse seg. Mange har dessuten brukt rusmidler for å håndtere vanskelige ting i livet. Da er det viktig å lære seg nye måter å håndtere slike ting på mens man jobber for å bli rusfri. Hvis ikke, er det lett å ty til rus igjen, både når man møter medgang og motgang.

Hvis du vil ha en mer detaljert forklaring på hva som skjer når en person blir avhengig av rus, kan du gå inn på nettsiden til Folkehelseinstituttet, fhi.no

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut