Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Vanskelig når kjæresten røyker hasj

Hei!

Kjæresten min har tidligere drevet og røyket hasj. Jeg har vært streng og sagt det er noe jeg ikke vil ha noe av. Og han har sagt han skal slutte ved flere anledninger, som jeg da selvsagt har trodd på. Har fersket han mange ganger, og kjenner jeg blir skikkelig sint og skuffet. Jeg tilgir han gang på gang.

Men for en liten stund siden kom politiet på døra og hentet han. Jeg trodde da han hadde sluttet. Han fortsetter og sier han har sluttet, men jeg har merket at han fortsatt røyker.
Jeg har sagt at hvis jeg merker eller ser han røyker en gang til så er det slutt og jeg drar (vi bor sammen, leier leilighet).
Han har også nå nylig sittet inne for besittelse av narkotika og han sa til meg at han nå har sluttet helt. Jeg har noen mistanker om at han ikke har sluttet. For når jeg er på jobb (jobber turnus) så er jeg veldig redd for at han røyker. Har ikke merket noe spesielt når jeg kommer hjem igjen, men nå er jeg veldig godtroende og tror han har sluttet. Jeg har også ved noen tilfeller sett han har snakket med noen av kompisene sine på Facebook og ser meldinger som: ute og røyker, kjerringa er på jobb, så da danser musene på bordet.

Jeg kjenner jeg har skikkelig noia og får panikk. Jeg vet seriøst ikke hva jeg skal gjøre lengre, jeg vil ikke virke som den drittsekken som sjekker alt han gjør. Har ved flere tilfeller sagt han må skaffe seg hjelp, fordi han ikke klarer og slutte på egenhånd og at jeg ikke klarer å hjelpe han mer enn det jeg har gjort, og alt jeg kan gjøre er å støtte han og være der for han.
Kjenner nå at jeg ikke takler det her mer, og at jeg blir helt ødelagt. Klarer ikke lengre å tenke på meg selv, setter alt og alle foran meg selv. Jeg er kjempeglad i han og vil absolutt ikke at det her skal ødelegge det vi har.
Så spørsmålet mitt er: hva skal jeg gjøre? Hva skal jeg si?
Er det jeg som bare må skjerpe meg og tro på han, når han sier han har sluttet? Hva må til for at han skal slutte, hvis han fortsatt røyker? Jeg er helt blank, klarer ikke tenke lenger.

Jente over 18

Svar fra ungrus.no 08.09.2016

Hei!

Takk for at du deler tankene dine med oss! Dessverre er det slik at når man røyker cannabis, marihuana og hasj, påvirker det ikke bare brukeren selv, men også pårørende. Når man har røykt hasj en lengre periode preger dette livet på mange måter. Hasj blir en del av ens identitet, ens holdninger og hvem man henger sammen med. Livet kan også bli preget av unnskyldninger og løgner, og det kan oppstå mistillit i relasjoner med andre.

Det er veldig vanskelig å leve med en som ruser seg. Du formidler at han gang på gang forteller at han har sluttet, men at du tviler på det han sier og at du har vansker med å stole på ham. Å leve i et forhold basert på mistillit er vanskelig på sikt.

Du skriver at du er veldig glad i kjæresten din, men samtidig medfører deres relasjon at du ødelegger deg selv og ditt liv. Du blir sint, skuffet, frustrert, får noia og panikk. Til tross for at du formidler at du elsker kjæresten din, må du kanskje ta et oppgjør med deg selv. Er det er slikt liv du ønsker å leve? Du sier at du har formidlet til ham at hvis han røyker en gang til så er det slutt på relasjonen deres. Tenk gjennom om du virkelig mener dette, for hvis du mener alvor, må du også tenke gjennom hvordan du vil gjennomføre det hvis det skjer. 
Det er veldig vanskelig å få noen til å slutte med å røyke hasj hvis personen selv ikke er motivert for dette. Hvis han selv ikke er motivert, vil det ende opp med enda flere løgner siden han vil holde sitt rusmisbruk skjult for deg. 
Det at han begår kriminelle handlinger innebærer dessverre at du også kan bli involvert.

Mitt råd til deg er å snakke med kjæresten din på nytt der du får frem at du ikke aksepterer det han holder på med og at du ikke ønsker å bli involvert i dette. Du må snakke om dine følelser og hvordan du opplever situasjonen. Si hva hans hasjrøyking gjør med deg og hvordan du har det når tilliten svekkes gang på gang. Du må ta stilling til om det er verdt å bli i forholdet eller om du må bryte opp.
Hvis han er villig til å slutte med rusen, må du bestemme deg for om du klarer å støtte han i denne prosessen og om du klarer å starte forholdet deres på nytt. 
Det er viktig at du tenker på deg selv i denne situasjonen; hva ønsker du å få ut av livet? Hvilke drømmer og mål har du? Det er din fremtid det handler om! Det finnes hjelp å få både hvis man ønsker å slutte med cannabis, men også for pårørende se hasjavvenning.no for å se om din kommune har et tilbud eller ta kontakt med en voksen du stoler på. Du kan også ta kontakt med undertegnede hvis du ønsker flere råd.

Med vennlig hilsen

Madelene Skårdal,

Koordinator Ungdomshelsetjenesten Kristiansand kommune

[email protected]

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut