Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Venn som ruser seg

Hei!

Jeg har en venn som driver på med en rekke rusmidler. Jeg prøver få personen til å slutte, men ingenting hjelper.

Hva skal jeg gjøre?

Jeg er redd.

Jente, 16

Svar fra ungrus.no 21.12.2015

Hei!

 

Ut fra spørsmålet ditt skjønner jeg at du er en omsorgsfull person som ønsker å hjelpe. Du skriver at vennen din driver med en rekke rusmidler og at du har prøvd å få personen til å slutte med dette. Jeg antar at du har snakket med vedkommende om at du er urolig og gjerne vil hjelpe henne/ham.

Det å komme ut av et rusmisbruk kan være vanskelig på egen hånd, her kreves det mye egenmotivasjon. Hvis vennen din ønsker å slutte med å ruse seg og ønsker hjelp, så finnes det hjelp å få.
Tilbudene varierer utfra hvilke rusmidler som brukes, hvis hasj er hovedutfordringen kan du gå inn på
http://hasjavvenning.no/ og se om det finnes et tilbud i din kommune. Annen behandling kan blant annet søkes via fastlegen.

Utfra alderen din går jeg utfra at du går på skolen. Uansett om vennen din er motivert for å slutte eller ikke, vil jeg vil råde deg til å snakke med en voksen som du har tillit til, for eksempel helsesøster på skolen, en lærer eller en annen voksen. De kan gi deg råd og veiledning på dette temaet. Rådet jeg kan gi deg er å vise at du bryr deg, fortell at du er urolig for vedkommende og at du ønsker å støtte ham eller henne dersom vedkommende ønsker å slutte med rus.

 

Det du likevel skal huske på, er at ingen kan få et annet menneske til å slutte å ruse seg. Den det gjelder må ønske det selv. Det er vanskelig å se at en annen gjøre destruktive valg. Derfor vil jeg også gjerne minne deg på at du må prøve å ta vare på deg selv oppi dette. Ingen er tjent med at alt fokus rettes mot en som ikke ønsker å gjøre noe med situasjonen.
Kanskje du kan gi beskjed om at du er der hvis vedkommende vil gjøre noe med situasjonen, men at du ikke vil dras inn i alt det som rusingen innebærer? 

 

Håper dette var til litt hjelp!
Skriv gjerne tilbake dersom du har mer du lurer på.

 

Med vennlig hilsen

 

Madelene Skårdal

Koordinator Hasjavvenning Kristiansand

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut