Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Verst rus

Hei!

Hvilken rus er verst?

Gutt under 12 år

Svar fra ungrus.no 15.11.2018

Hei!

Det er et stort og vanskelig spørsmål du stiller, for det er så mange ting man kan trekke inn hvis man skal vurdere hvilken rus som er verst.
Hvis du med spørsmålet lurer på hvilket rusmiddel som påfører enkeltpersoner og samfunnet størst problemer, så vil jeg si at det er alkohol som er verst. Årsaken til det, er at nesten 90 % av den voksne befolkningen i Norge drikker alkohol, og derfor blir antallet som blir skadet eller får problemer knyttet til alkoholbruk så stort.

Heroin og andre opiater er ille, fordi det er så lett å få i seg for mye, og det kan føre til en dødelig overdose.
Både heroin og kokain er dessuten rusmidler man veldig raskt blir avhengig av. Det kan gjøre det veldig vanskelig å slutte, selv om man får mange negative konsekvenser av å bruke disse stoffene.

Hvis du mener hvilken rus som kan oppleves verst, så er det vanskelig å si, for her er det forskjell fra person til person og fra gang til gang. I tillegg er det ikke alltid lett å vite hva som er blandet inn i rusmidlene og som kan gi veldig dårlige rusopplevelser. Jeg vil anta at rusmidler som kan gi hallusinasjoner, slik som LSD, kan være veldig skremmende for noen. Da kan man se, høre og sanse ting som ikke virkelige, og noen ganger kan det være fine opplevelser, men hvis rusopplevelsen ligner et mareritt, kan det være veldig skremmende. 

Det er altså ikke et klart svar på det du spør om, men her har du likevel har fått noen innspill på hva man kan vurdere når man diskuterer hvilken rus som er verst.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut