Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Virkning av tobakksrøyking

Hei!

Vi har en skoleoppgave og jeg lurer på hva som er korttidsvirkningene og hva som er langtidsvirkningene på røyking?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 18.02.2019

Hei!

Tobakk har mange skadevirkninger på kroppen. I tobakksrøyk finnes det over 4000 kjemiske stoffer. Mer enn 50 av disse stoffene er kreftfremkallende. De ulike stoffene i tobakksrøyken skader kroppens celler og organer og fører til en rekke alvorlige helseskader og sykdommer. De viktigste er luftveissykdommer som astma, infeksjoner og KOLS, hjerte- og karsykdommer og kreft. En som røyker har dobbelt så høy risiko for å dø av kreft som en ikke-røyker. Det er vanligere blant røykere å ha tannkjøttsykdommer, gusten hud og rynker. Røyking kan redusere fruktbarhet og gi økt risiko for sukkersyke.

Dette er noen eksempler på hvilke skadevirkninger tobakk har på kroppen vår. I tillegg vet vi at ungdom kan ta mer skade av tobakkens skadelige stoffer fordi kroppen ennå er under utvikling og derfor er mer sårbar. Det gode er at når man slutter med tobakk begynner kroppen umiddelbart å reparere skadene den har fått. Hvor raskt forbedringene kommer avhenger av hvor mye og hvor lenge du har brukt det. Jo tidligere man slutter, jo større er helsegevinstene.

(Sitat fra Røyketelefonen)

Som du ser er langtidsvirkningene av røyking ganske alvorlige, men dersom en bare har røykt i en kort periode er mulighetene for å få noen av disse skadene mye mindre.

Du kan finne mer om helseskader på grunn av røyking i denne artikkelen fra helsenorge.no

Jeg håper dette kan hjelpe deg med skoleoppgaven.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut