Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvordan forebygge skader av intravenøs rusbruk?

Hei!

Jeg er 18 år og sliter med rusproblemer. Amfetamin er min verste fiende og min beste venn, og det blir brukt intravenøst. så...

 - hvilke forholdsregler kan jeg ta?

 - hvordan kan jeg på best mulig vis unngå smittefare og sykdom?

 - hvordan kan jeg forebygge arrdannelse o.l.?

Har hørt om en "vaksine" som kan forebygge / forhindre hepatitt a&b, hvis ikke jeg tar feil.

 - Hvor kan de sette den? Altså, hvor må jeg for å få satt en slik ? Legevakta?

Gjerne ta med generell info, hvis mulighet. (venter på behandlingsplass).

 

Svar fra ungrus.no 09.01.2015

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du skriver at du ruser deg på amfetamin og bruker å injisere. Du skriver også at du venter på behandlingsplass, og dette er veldig bra, siden du er veldig ung og det er viktig å få hjelp tidlig.

Du stiller spørsmål om hvilke forhåndsregler du kan ta ved injisering og forebygging av skader.
Det er først og fremst viktig at du bruker rent sprøyteutstyr, og verken låner til andre eller deler med noen. På den måten vil du kunne forebygge smittefare og sykdom, men det er selvfølgelig ingen garanti mot det. Dette henger igjen sammen med at du aldri kan vite garantert hva slags stoff du injiserer, og hvor «rent» det er.
Ved sprøytebruk vil det mest sannsynlig bli arrdannelse uansett, men det viktigste er å ikke stikke på samme sted gjentatte ganger. På den måten vil du kunne forebygge eller minske arrdannelse.

Feltsykepleien i Kristiansand kommune er et lavterskel helsetilbud til rusmisbrukere som kan gi deg råd vedrørende skadereduksjon og smitteforebygging, sårstell og andre spørsmål relatert til hjelpeapparatet og rusbehandling.
Feltsykepleien tilbyr også gratis vaksinering mot hepatitt A og B. Du kan selvfølgelig ta det hos din fastlege, men da må du betale for det. Det er ikke mulig å gjøre det på legevakten.

Du kan ta kontakt med feltpsykepleier Liv Bente Sunde på telefon 951 53 700 mandag til fredag. Du kan gjøre avtale direkte på telefon. Hun har kontor i 2. etasje i Gyldenløves gate 23. Feltsykepleien har taushetsplikt.

Jeg jobber i Ungteamet, og vi driver med oppfølging av ungdom i Kristiansand som er under 25 år og som sliter med rus, psykiske vansker eller har ulike sosiale problemer.
Dersom du har spørsmål til oss, kan du kontakte oss på telefon 947 90 627.

Jeg håper du har fått svar på spørsmålene dine og ønsker deg lykke til med den spennende og krevende prosessen du går inn i når du går inn i behandling.


Med vennlig hilsen

Aida Krpo

Oppfølger, Ungteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut