Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvordan slutte med narkotika?

Hei!

Jeg har et skoleprosjekt og jeg lurte på hvordan man slutter med narkotiske stoffer?

Hilsen en jente på 13 år

Svar fra ungrus.no 20.03.2015

Hei jente på 13 år!

Du stiller i første omgang et spørsmål som er ganske omfattende, og ikke minst et aktuelt tema i vår tid. Så flott at du engasjerer deg i dette i din skoleoppgave!

Jeg velger å ikke skille på ulike rusmidler, men ta alle under ett.
I min jobb med gruppebehandling i Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling, hvor mennesker kommer for å få hjelp til å slutte med narkotika og alkohol, er vi ikke opptatt av hva man er avhengig av. Det er like vanskelig å slutte, enten det dreier seg om alkohol eller narkotika, og like stor mulighet for å få hjelp og klare seg, samme hva man bruker.

Når du spør om hvordan slutte med narkotika, så er det viktig å skille mellom bruk, misbruk og avhengighet.
Jeg velger å tolke spørsmålet ditt som om det er snakk om avhengighet. Har en først utviklet avhengighet, er min erfaring, at de fleste trenger en eller annen form for hjelp til å slutte å ruse seg.
Personen har som oftest gjentatte ganger bestemt seg for at nok er nok;  jeg skal aldri mer drikke eller bruke stoff, men så ruser en seg igjen like etterpå. Så den det gjelder må ha et ønske om forandring og være villig til å slutte.

En av konsekvensene av å være avhengig, er at man ikke lenger kan stole på sin egen bestemmelse eller vilje.
Da kan det å få kontakt med folk som kan noe om rus og få hjelp til å få et realistisk bilde av hvor stort problemet er og hvilke konsekvenser det medfører og støtte til å klare å stå i de utfordringene en opplever uten rus, være uvurderlig.

Hjelp til å takle livet uten rus, kan en få både i kommunen og i spesialisthelsetjenesten på sykehuset. En kan selv be om samtale i kommunens rustjeneste. For å få time på sykehusets avdeling for rusavhengige, trenger man en henvisning fra fastlegen.
Noen trenger mer hjelp enn det å gå i samtaler.
Da finnes det ulike behandlingsplasser hvor en legges inn over tid.
For noen holder det med å få hjelp under avrusning i en uke eller to, med samtaler i etterkant, mens andre trenger innleggelse eller opplegg på dagtid over lengre tid. Slike opplegg kan strekke seg fra en måned til et år.

En kan også få god støtte og hjelp ved å bruke "fadder/likemann" og selvhjelpsgrupper. Det betyr at vedkommende som er likemann eller som man finner i slike grupper selv har vært avhengige, men i dag er rusfrie.
Opplysninger om slike selvhjelpsgrupper, for eksempel NA(anonyme narkomane), finner man blant annet på nettet.

Håper noe av dette kan være informasjon du kan bruke i oppgaven din! Skulle det være noe mere du lurer på, er det bare å ta kontakt igjen.

 

Med vennlig hilsen


Eva Norbakk

Spesialsykepleier

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut