Svar fra ungrus.no 13.05.2015
Hei.
Du lurer på hvorfor man ikke bare kan bruke det man vil og da går jeg ut i fra at du mener de rusmidler man vil.
Vi kan godt si at alle burde kunne bruke de rusmidler de selv vil, så lenge det ikke går utover eller skader andre. Så enkelt er det imidlertid ikke.
Tobakk og alkohol er lovlig i Norge og alle over 18 år står fritt til å bruke disse midlene. I første omgang går skadevirkningene av for eksempel tobakk bare ut over den enkelte. Den enkeltes bruk av tobakk berører likevel mange andre på ulike vis. Før røykeloven kom i 2006 ble mange utsatt for passiv røyking i restauranter og barer, barn blir fortsatt utsatt for passiv røyking i hjemmet. Det at en som røyker får skader av sin egen røyking påvirker de nærmeste, men medfører også kostnader for samfunnet ved sykehusopphold, operasjoner og behandling av for eksempel lungekreft og kols.
Når noen får problemer med å begrense sitt eget forbruk av alkohol vil det i første omgang gå utover den nærmeste familie. Senere vil det kunne medføre kostnader i forbindelse med behandling av et avhengighetsproblem.
De illegale rusmidlene som hasj, kokain, heroin og andre fører ofte til avhengighet som igjen krever behandling i sykehus og andre rusbehandlingsinstitusjoner. Rusavhengige vil som regel ha behov for mer penger enn de klarer å skaffe på lovlig vis, og vil derfor drive med salg av rusmidler til andre, samt innbrudd og ran for å betale for egen rusbruk. Denne kriminaliteten medfører politietterforskning, påtale og dom og til slutt fengselsopphold, noe som gir store utgifter for samfunnet. I tillegg er produksjon, raffinering, transport og videresalg av disse stoffene knyttet til organisert kriminalitet hvor det forekommer vold og drap.
Samtidig som de rusavhengige opplever å ødelegge sitt eget liv vil de også være en belastning for sine foreldre, kjærester og ektefeller og ikke minst barn. Disse opplever ofte å ha store bekymringer for den rusavhengige, blir utsatt for trusler og vold, eller at barn opplever utrygghet og omsorgssvikt. De samfunnsmessige kostnadene er også store ved at rusavhengige ikke bidrar til verdiskapning ved å arbeide, de lever oftest på offentlige ytelser i tillegg til inntekt fra kriminell virksomhet og krever ofte kostbar behandling og oppfølging.
Det er derfor slik at ut i fra både menneskelige og samfunnsmessige hensyn har vi valgt å forby en rekke rusmidler.
Håper dette gir svar på spørsmålet ditt!
Vennlig hilsen
Benny Klokkervold
Rådgiver, Informasjons- og forebyggingsteamet