Svar fra ungrus.no 19.05.2015
Hei!
Forebyggende tiltak mot rus og alkohol kan være alt fra de lovene som politikerne vedtar når det gjelder aldersgrense for kjøp av alkohol, forbud mot narkotika og lignende, til tiltak man setter inn mot grupper eller enkeltmennesker for å forhindre problematisk rusbruk.
Det er vanlig å dele forebyggende tiltak inn i tre nivåer:
Primærforebygging innebærer å sette i verk tiltak som opprettholder og styrker befolkningens helse og hindrer at sykdom og skade oppstår. Det dreier seg om å begrense risikofaktorer og øke beskyttelsesfaktorer. Dette kan gjøres på ulike nivåer, hos det enkelte barn, i familien, blant venner, i nærmiljø og skole. God tilhørighet, trivsel, tilpasset opplæring og det å lykkes skolefaglig kan være forebyggende mot fremtidige problemer av ulike slag. Når en elev lykkes med skolearbeidet, har gode sosiale relasjoner med medelever og voksne, og samtidig blir sett og får positive tilbakemeldinger, reduseres risikoen for ulike problemer og skjevutvikling. Tiltak for å fremme sosial kompetanse og mestring kan starte allerede i barnehagen og opprettholdes gjennom hele barne- og ungdomstiden for å nå gode forebyggingsmål. Skolen kan også ha fokus på å styrke barn og unges evne til å ta egne valg og motstå gruppepress.
At politikerne i kommunene fører en bevisst bevillingspolitikk og opprettholder rusfrie arenaer kan også være primærforebyggende tiltak.
Sekundærforebygging innebærer å stanse sykdoms- og problemutvikling, behandle, forebygge tilbakefall, holde seg frisk, redusere forekomst av sykdom ved å sette inn tiltak når det foreligger forhøyet risiko eller tegn på at sykdom er under utvikling. Sekundærforebygging har ofte gruppe- eller individfokus.
Eksempler på sekundærforebyggende tiltak i en kommune kan være hasjavvenning eller grupper for barn av rusavhengige.
Tertiærforebygging skal hindre forverring av en tilstand, redusere grad av funksjonssvikt og sikre best mulig liv med den helsesvikten som foreligger. Tiltak rettes mot identifiserte målgrupper og enkeltindivider. Eksempler på tertiærforebyggende arbeid innen rusfeltet kan være skadereduserende tiltak som feltsykepleie, sprøyteautomater og legemiddelassistert rehabilitering.
Som du skjønner, kan forebyggende tiltak settes inn på mange nivåer.
Det kan omfatte alt fra lovverk, samfunnsplanlegging og skoleverk, til undervisning, kurs, grupper og kampanjer.
Det som er viktig for samfunnet er å se hele mennesket og miljøet som er rundt og sette inn tiltak som vi vet virker, enten det rettes mot enkeltindivider eller mot grupper.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no