Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Skoleoppgave om narkotika

Hei!

Jeg har en skoleoppgave om narkotika. Hvor får man tak i narkotika, og hva gjør at folk vil starte med det?
Hvordan påvirker det folk nær deg, f.eks. familie?

Hilsen jente, 12

Svar fra ungrus.no 05.02.2016

Hei!

Det er mange som lurer på hvorfor man i det hele tatt begynner med narkotika når man vet at det er skadelig.
For noen dukker det opp hasj eller marihuana på en fest eller i en sammenheng hvor man har det gøy og er sammen med venner eller bekjente. Da kan det virke spennende og ikke spesielt skummelt å prøve det som de andre ruser seg på. Mange opplever rusen av cannabis og ander rusmidler som behagelig, likevel er det mange som bare prøver narkotika en eller noen få ganger.

Når det gjelder dem som begynner å ruse seg jevnlig på cannabis eller andre narkotiske stoffer, kan det ligge andre ting bak.
Vi vet at det finnes noe som gjør en mer utsatt for å begynne å ruse seg. Det kan være at man opplever vonde ting hjemme, som trusler, vold, seksuelle overgrep eller at foreldre ruser seg eller er psykisk ustabile.
Det kan også være at man ikke trives på skolen, i jobben eller opplever mobbing og utestenging.
Da kan rusen være en måte å komme unna vonde følelser på og glemme det som er vanskelig for en stund. Noen begynner å ruse seg for å stresse ned fra jobben, og noen har en jobb der det trengs å holde et høyt tempo, og så bruker de rusmidler for å takle det.

Det tar ofte tid før de negative virkningene blir synlige, både for omgivelsene og for en selv. Ofte legger familie og venner merke til forandringene som skjer med den som ruser seg lenge før den det gjelder innser det.
Det tar ofte litt tid før den som ruser seg innrømmer det, og i mellomtiden kan familien bli veldig engstelig og redd. De ser kanskje hvordan personen endres, men kan synes det er vanskelig å være påståelig med at det skyldes rus hvis den det gjelder blånekter.

Når en du er glad begynner å ruse seg, går det ut over alle som er rundt. De kan være redde for sykdom og overdoser, redde for hva som kan skje i rusmiljøet av trusler, vold og overgrep. Det kan være økonomiske bekymringer fordi man betaler narkogjeld for den som ruser seg. Det kan være sorgen over at et menneske man er glad i forandrer seg så mye og ikke får det livet man hadde ønsket for det. Alt dette er en stor belastning for pårørende og kan føre til at de også blir syke.

Å få tak i narkotika er som regel ikke vanskelig. Mye går gjennom bekjente, men noen spesielle steder i små og store byer er kjent for at det skjer kjøp og salg av narkotika der. Det er også mulig å kjøpe narkotika på Internett.
Felles for alle slike kanaler, er at man ikke vet hva det er man faktisk kjøper og hvor sterkt stoffet er.

Håper dette ga deg et lite innblikk i det du lurte på! Lykke til med skoleoppgaven!

 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut