Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvorfor brukes rusmidler?

Hei!

Hvorfor bruker folk rusmidler?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 29.01.2021

Hei!

Det er mange unge mennesker som lurer på det samme som deg, hvorfor bruker folk rusmidler? De fleste kjenner til at rusbruk kan være skadelig, så hvorfor bruker vi rusmidler likevel?
Kanskje har du noen tanker om dette selv?

Mennesket har i tusenvis av år brukt ulike midler for å oppnå en rusvirkning. Alkohol har lange tradisjoner i vår del av verden for å bli brukt til fest og høytid. Noen rusmidler kan ha gitt en opplevelse av man kom i kontakt med gudene, og rusmidler er brukt i forbindelse med religiøse seremonier. 

Når rusmidler mer blir en del av dagliglivet til folk, kan det være mange grunner til det. Hver og en av oss har ulik bakgrunn og holdninger som gjør at vi forholder oss forskjellig i møte med alkohol og andre rusmidler.
I ungdomstida er det ikke uvanlig å prøve ut alkoholrusen sammen med venner, for eksempel i forbindelse med fester og lignende. Alkohol er et vanlig rusmiddel blant voksne, og ungdom tar gjerne etter de voksnes oppførsel. Alkohol er et veldig tilgjengelig rusmiddel i Norge. Av og til kan utprøving av rusmidler skje litt tilfeldig og impulsivt. Alkohol eller andre rusmidler kan plutselig være tilgjengelige, og hvis man ikke har spesielle motforestillinger, kan man få lyst å teste det ut, spesielt hvis man er sammen med noen man stoler på som sier det er ufarlig, gøy eller spennende.
Hvis man liker rusvirkningen, kan man få lyst å prøve det igjen.

Hvis man har opplevd vonde ting, som mobbing og utestenging, kan det å ruse seg sammen med andre gi en fellesskapsfølelse.

Mange bruker også narkotika for å takle vonde opplevelser og utfordringer de møter i livet. Rusen kan dempe den psykiske smerten og på den måten bli en flukt bort fra et vanskelig liv.
Det kan ta tid før man opplever de negative konsekvensene rusbruk kan ha. 

Noen begynner også med narkotika fordi de har kroniske smerter og har brukt smertestillende midler en stund. Hvis legen er redd for at vedkommende er blitt avhengig av medikamentene, kan han eller hun nekte å skrive ut mer medisiner. Da kan smertene eller avhengigheten gjøre at noen tyr til å kjøpe smertestillende medikamenter eller narkotika ulovlig. 

Det er ikke ett enkelt svar på spørsmålet ditt, og du har kanskje andre eksempler som utfyller bildet?

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut