Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Hvorfor drikker man?

Hei!

Hvorfor drikker man?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 05.01.2017

Hei!

Det er mange unge som lurer på hvorfor man drikker, røyker eller bruker andre rusmidler når man vet om skadevirkningene og mulighetene for å bli avhengig som er knyttet til bruken.

Alkohol er et veldig vanlig rusmiddel i Norge, omtrent nitti prosent av de voksne drikker alkohol av og til, noen mye og noen mindre. Jeg skal prøve å gi deg noen svar på hvorfor så mange velger å drikke alkohol.

Det er lange tradisjoner for å bruke alkohol som et rusmiddel til fest og høytid i landet vårt. Mange synes også at øl og vin smaker godt, og at det kan gjøre et godt måltid enda bedre. Dette gjør at mange forbinder alkohol med positive opplevelser. Barn ser de voksne skåler i sjampanje når noe skal feires, eller at russen drikker øl for å markere slutten på mange års skolegang. Slik får barn forventninger til hvordan ting skal feires, og alkohol blir en del av markering av fest og fritid i vår kultur.

Aldersgrensen for kjøp og salg av alkohol  i Norge er 18 år. For noen kan det nok være litt spennende å prøve ut det som er forbudt, og dermed drikke alkohol, selv om man ikke er gammel nok.

Mange liker alkoholrusen. I begynnelsen av en drikkeanledning kan man bli oppstemt og glad. Hvis man drikker mye, er det ganske vanlig å bli trøtt, og ikke sjelden blir noen kranglete og aggressive.
Når man er i den første fasen, kan mange føle seg mindre sjenerte og det kan være lettere å være sosial og omgjengelig. Dette kan føles godt både for usikre tenåringer og for voksne. At man mister hemninger, kan selvfølgelig være både på godt og vondt. Det at alkohol gjør en mindre selvkritisk, kan også føre til at man gjør ting man angrer på i ettertid.

Noen drikker også fordi de opplever at alkoholrusen gjør at vonde tanker og opplevelser kommer litt på avstand. Dette kan være en farlig vei å gå, for det løser ingen problemer, men man risikerer at alkoholen kan bli et tilleggsproblem.

Selv om alkoholbruk kan gi både positive og negative opplevelser, er det et rusmiddel de fleste ønsker å ha tilgang til i Norge.
De fleste klarer også å bruke alkohol på en fornuftig måte som ikke er til skade for verken dem selv eller andre.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut