Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvorfor er det så mye narkotikabruk?

Hei!

Hvorfor bruker vi folk så mye narkotika for tiden?

Gutt 16

Svar fra ungrus.no 03.02.2020

Hei!

Når du spør om hvorfor vi folk bruker så mye narkotika for tiden, kan det virke som at du spør om noe du selv har observert.

Hvis vi sammenligner Norge med andre europeiske land, vil du se at Norge ligger nesten nederst på statistikken som viser andelen 15-16-åringer i Norge som oppga å ha brukt cannabis noen ganger i perioden 1995-2015. Kilde: FHI: Narkotikabruk blant ungdom

Du oppgir å være 16 år, og da går du kanskje på videregående skole? Resultatene fra Ungdata 2019 (du kan laste ned nøkkeltallsrapport) viser at cannabisbruk blant ungdom i videregående skole er gått noe opp. På videregående skole i Kristiansand oppgir 5 prosent å ha brukt hasj eller marihuana en gang siste år, mens 11 prosent oppgir å ha brukt det to eller flere ganger. Dette er høyere en landsgjennomsnittet for videregående skole.

På ungdomstrinnet ligger cannabisbruken derimot litt under landsgjennomsnittet. Der er det bare 1 prosent som oppgir å ha brukt hasj eller marihuana en gang og 1 prosent som oppgir å ha brukt det to eller flere ganger.

Det er nok ikke bare én forklaring på hvorfor det er økning i cannabisbruk på videregående skole. Ungdataundersøkelsen gir heller ikke direkte svar på dette. Det er kanskje noe du og vennene dine snakker om? 
Mange snakker om at presset på prestasjoner og utseende er stort for ungdom. Mange oppgir at de sliter med sin psykiske helse. Ofte kan det ligge ulike vansker bak en økende rusbruk hos en ungdom.

Vi kan heller ikke se bort fra at en økende aksept for bruk av illegale rusmidler og økt tilgjengelighet på rusmidler kan føre til at flere prøver det ut. Noen land og stater og land har legalisert cannabisbruk, og det hender at både kjendiser og popstjerner omtaler bruk av både cannabis og MDMA på positive måter. Kanskje dette er med på å påvirke andre til å tenke at det ikke er så farlig?

Jeg er sikker på at du selv har gjort deg noen tanker rundt disse tingene, og det kan være at du har andre forklaringer som jeg ikke har tatt med her, for det er mange faktorer som spiller inn på omfanget av rusbruk i et samfunn.

Dersom man begynner å kjenne på at rusbruken tar for mye plass i livet, og det er vanskelig å kutte ned, er det heldigvis hjelp å få. Kommunene har ofte en tjeneste rettet mot ungdom. I Kristiansand har vi Ungteam, og de har et lavterskeltilbud som det går an å kontakte på telefon 947 90 627 dersom man er bekymret for egen rusbruk.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut