Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hva gjør narkotika med kroppen?

Hei!

Hva gjør narkotika med kroppen?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 11.04.2016

Hei!

Narkotika påvirker kroppen på mange forskjellige måter, litt avhengig av hvilket stoff man tar. Alle rusmidlene virker på hjernen, men mange av dem virker også på andre steder i kroppen.
Folkehelseinstituttet har mye informasjon om virkningen av de enkelte stoffene på kroppen på fhi.no

Bruk av narkotika kan føre til skader som følge av uhell, ulykker og vold som skjer når man er ruset, men rusbruk kan også føre til mange sykdommer. Her er noen eksenpler på hva narkotika gjør med kroppen:

Hasjrøyking virker negativt på lungene, men kan også påvirke hjernen slik at det blir vanskeligere å konsentrere seg og å lære og huske nye ting.
Hvis vi ser på stimulerende midler som amfetamin og kokain, så virker de på blodårene, slik at de trekker seg sammen. Det kan føre til at hjertet slår ujevnt, man kan få hjerteinfarkt, og til og med hjerneslag eller hjerneblødninger.
Ved bruk av opioider, som for eksempel heroin, er faren for å få i seg for mye veldig stor. Overdosedødsfall er ofte knyttet til denne gruppen stoffer.
Når man ruser seg, tar man lite hensyn til mat og søvn, og forsvaret mot bakterier og virus kan bli dårlig. Lungebetennelser og alvorlig blodforgiftning er ikke uvanlig hos rusmisbrukere. 
Svært mange rusmisbrukere har veldig dårlige tenner. Bakterier fra slike ødelagte tenner kan gå over i blodbanen og lage betennelser både i hjertet, lungene og i skivene i ryggen. 
Hudsykdommer er også vanlige, særlig hos amfetaminbrukere, fordi de klør i huden. Det kan sette seg betennelse der de har klødd seg. Betennelser i huden etter sprøytebruk er også vanlig. 
Bruk av rusmidler vil alltid kunne innebære en fare for utvikling av avhengighet, som gjør det vanskelig å slutte, selv om man merker de negative konsekvensene. Avhengighet blir også regnet som en sykdom.

Her har jeg bare nevnt litt av det narkotikabruk kan gjøre med kroppen på kort og lang sikt. Håper det likevel ga en liten oversikt. 


Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege
spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut