Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Rus og graviditet

Hei!

Hva skjer hvis man er gravid og man ruser seg?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 30.03.2020

Hei! 

Du spør om hva som skjer om man er gravid og ruser seg. Det aller viktigste her er at barnet kan ta skade av rusen. Og om svangerskapet blir fullført, så kan barnet bli født med abstinenser på mor sin rus. Barnet må da på en avvenning som er smertefull og kan påvirke barnet og dets utvikling over veldig lang tid.

Om det tidlig i svangerskapet kommer frem at mor har et rusproblem eller en historie knyttet til rus så vil mor gjennom graviditeten få god oppfølging av jordmor, lege og helsesykepleier.. Det blir gitt tilbud om en mye tettere oppfølging enn det som tilbys til vanlig og de som arbeider med å følge opp denne gruppen med gravide har ekstra mye kunnskaper om problematikken. Oppfølgingen baserer seg også mye på anerkjennelse og tillit. 
Mor vil ved åpenhet i svangerskapet bli fulgt godt opp av de som er de mest kyndige på området. Mor vil da gjennom svangerskapet få støtte og veiledning som har som mål å minimalisere en eventuell rusbruk hos mor. De aller fleste som har et rusproblem får en ekstra motivasjon til å slutte med rus når de blir gravide men de har behov for god og kyndig oppfølging og støtte for å få dette til.
Det er av veldig viktig at den som er gravid er åpen om problemet for at den rette hjelpen skal bli gitt. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut