Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Åssen kan man bli populær?

Hei!

Jeg har prøvd å bli populær, men får det ikke til.
Kan dere hjepe meg? Åssen kan man bli populær?

Jente, yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 10.09.2020

Hei!

Det er veldig mange som skriver inn til oss med et ønske om å bli populær, og det finnes dessverre ingen oppskrift på det.
For det første er jeg usikker på hva du mener med å være populær. Alle trenger venner, men det er nesten umulig å bli likt av alle. Selv de mest populære blir ikke likt av alle, for vi mennesker er så forskjellige og har ulike behov og interesser.

Hvis du lurer på hvordan du kan få venner, kan du tenke gjennom hvordan du selv ønsker å bli møtt av andre.
De fleste ønsker seg en venn de kan være seg selv sammen med og som de kan stole på holder avtaler og som holder på hemmeligheter. Så har man gjerne noen felles interesser og synes de samme tingene er morsomme. 
Kanskje er det en slik venn vi selv kan prøve å være? 

For å få venner, må man først bli kjent med folk. Det blir man som regel gjennom å snakke eller gjøre noe sammen. Du kan prøve å møte mennesker med åpent og vennlig blikk, så er det lettere å starte en samtale. Hvis du stiller åpne og interesserte spørsmål og viser at du lytter til det som blir sagt, kan du gjerne komme med oppfølgingsspørsmål,. Med åpne spørsmål mener jeg for ekempel: Hvilke fag liker du på skolen? Hvis den andre sier naturfag, kan et oppfølgingsspørsmål være: Hva er det med naturfag som gjør at du liker det så godt?
Andre ting du kan prøve å snakke om er alt fra fritidsaktiviteter til det som skjer i hverdagen rundt dere og i verden. Man må gjerne føle seg litt frem i slike situasjoner, og det er et godt tegn hvis den andre begynner å stille spørsmål tilbake, og man får en god blikkontakt. Noen er imidlertid sjenerte og synes det er vanskelig å se rett inn i øynene på folk. Dette trenger ikke være en avvisning, så hvis stemingen ellers er god, er det bare å fortsette. Hvis den du kommer i prat med er en du liker og som kanskje har felles interesser som deg, kan du spørre om dere skal finne på noe sammen en dag. Hvis du får et ja til det, så er det bare å lage en konkret avtale. 

Jeg håper dette kan være noen gode råd på veien. Husk at det er mye viktigere å ha en eller to gode venner som du kan stole på enn å være populær, men uten nære venner. 
Noen trenger hjelp av lærer eller foreldre for å tørre å ta kontakt og lage avtaler. Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang, synes jeg du skal si hvordan du har det til en av de voksne du har rundt deg som du stoler på. Hvis hun eller han kjenner deg og situasjonen din, kan du få hjelp til å se muligheter du kanskje ikke har fått øye på selv.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut