Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Årsaker til at noen blir lovbrytere

Hei!

Kan du gi noen årsaker til at noen blir kriminelle?

Hilsen gutt 18 +

Svar fra ungrus.no 11.11.2016

Hei!

Vi kan alle komme i skade for å bryte lover og regler fra tid til annen, uten at vi tenker på oss selv som kriminelle av den grunn.
Når du spør om årsaker til at noen blir kriminelle, regner jeg med at du tenker på de som begår alvorlig kriminalitet som for eksempel vinningsforbrytelser, vold, ran og alvorlige narkotikaforbrytelser. 

Kriminelle er mennesker som er mye mer enn bare de kriminelle handlingene de begår. Jeg ønsker derfor heller å kalle dem lovbrytere, for å skille mellom personen og handlingene. Som regel er det mange grunner til at en person blir lovbryter, men en fellesnevner er nok at de av en eller annen grunn faller utenfor eller blir holdt utenfor fellesskapet. Det kan være at de verken er tilknyttet skole- eller arbeidsliv, at de har et lite nettverk og ikke føler tilhørighet til storamfunnet.
Viktige årsaker til at noen får en opplevelse av utenforskap, kan være at de har psykiske problemer, opplever ensomhet, har rusproblemer, er rammet av fattigdom eller sliter med å bli intergrert i samfunnet.

Dersom man ikke føler seg velkommen og ivaretatt av samfunnet, blir lojaliteten til fellesskapet liten, og det blir lettere å bryte lover og regler som samfunnet har satt. Da kan man i stedet la egeninteresser eller lojalitet til et fellesskap på siden av samfunnet bli viktigere enn å tilpasse seg de reglene som er laget for at samfunnet skal fungere.

Det viktigste man kan gjøre for å forebygge kriminalitet, blir derfor å prøve å forhindre at mennesker faller utenfor fellesskapet. Her er barnehage, skole og arbeidsliv viktige arenaer.
Samtidig kan alle være med å bidra ved å tenke gjennom hvordan vi er mot de menneskene vi møter gjennom dagen vår. Er vi vennlige og inkluderende, eller gir vi gjennom kroppsspråk, blikk og ord beskjed om at andre mennesker ikke er gode nok?

Håper dette ga deg noen tanker om hva som kan føre til at mennesker kan bli lovbrytere.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut