Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Forebygging

Hei!

Hva er forebygging av rusbruk?

Hilsen gutt, 18+

Svar fra ungrus.no 13.10.2015

Hei!

Takk for spørsmålet ditt!
Å snakke om forebygging av rusbruk kan lett misforstås. De fleste i Norge aksepterer en viss bruk av alkohol, som jo er et rusmiddel, og få ønsker å forhindre at folk bruker alkohol i moderate mengder. 
Det mange ønsker å forebygge mot, er en problematisk bruk av alkohol og av andre rusmidler. Dette er fordi det kan få så store konsekvenser både for den som ruser seg og for dem som lever nært innpå denne personen. I tillegg har rusproblematikk store samfunnsmessige konsekvenser i form av ulykker, vold, sykelighet og utgifter til behandling m.m.

Forebygging er et stort fagfelt og kan skje på så mange ulike nivåer. 
Ser vi på hele samfunnet, vet vi at politikere er opptatt av at lover og regler skal regulere pris og tilgang på alkohol og opprettholde forbudet mot andre rusmidler. En av begrunnelsene for dette er at økt tilgjengelighet og lav pris fører til at folk bruker mer rusmidler, og jo mer gjennomsnittsbefolkningen bruker av rusmidler, jo fler vil stå i fare for å utvikle en problematisk rusbruk.

Informasjonsarbeid er også en viktig del av forebyggingen. Å gi barn og voksne kunnskap om rusmidler og konsekvensene av rusbruk, kan gjøre det enklere for den enkelte å ta bevisste valg. 

Når det kommer til gruppenivå, vet vi at det er viktig for alle mennesker å føle seg inkludert og ha en meningsfull hverdag. Da er det viktig å sørge for at ungdom klarer å gjennomføre skolen og få seg et arbeid som de trives med. Også ungdom med ulike psykiske og/eller fysiske helseutfordringer må få mulighet til å komme seg i meningsfull aktivitet. Tiltak for å oppnå dette er et viktig samfunnsoppdrag.

Vi vet en del om hva som er risikofaktorer for å utvikle rusproblemer. Da gjelder det å ta tak i disse så tidlig som mulig, for at ikke rus skal bli en måte å håndtere utfordringene på.
Noen av risikofaktorene er mobbing, rusproblemer eller psykiske lidelser i nærmeste familie, omsorgssvikt, fysiske, psykiske og seksuelle overgrep.
Barnehager og skoler jobber for at barn skal ha et trygt og godt læringsmiljø, fritt for mobbing. De skal også ha rutiner for hvordan det skal håndteres når slike situasjoner oppstår.
For å avdekke omsorgssvikt og/eller overgrep, er det viktig at alle som jobber med barn har kunnskap om hvilke tegn de skal se etter dersom de er urolige for at et barn ikke har det bra. Så må de også ha kjennskap til hva som kan gjøres med det. Tiltak rettet mot den enkelte som kan stå i fare for å utvikle et rusproblem, er viktig forebyggende arbeid. Målet er å oppdage faresignaler så tidlig som mulig og iverksette tiltak som virker.

Jeg håper dette gir deg et lite innblikk i hvor mange nivåer man kan tenke forebygging på og hvor stor bredde dette feltet kan ha.

 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no


 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut