Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hvordan forebygge?

Hei!

Jeg lurer på hvordan man kan forebygge rusmidler?

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 20.04.2016

Hei!

Det er et spennende og vanskelig spørsmål du stiller.
Forebygging av problemer knyttet til rusmiddelbruk kan være så mange ting, og så er det veldig vanskelig å måle resultatene på hva som virker.
Det tar ofte lang tid før et rusproblem blir synlig, og hvis man går bakover i tid, vil man kunne se at det kan være mange elementer som kan ha ført personen dit.
Dersom en person har mange ting i livet sitt som utgjør en risiko for å utvikle rusproblemer, men likevel ikke gjør det, vil det ikke bli synlig på en statistikk over at forebygging kan ha virket.

Hvis vi ser generelt på hva som kan forhindre en negativ utvikling knyttet til rus og psykisk helse, er det viktig å sørge for at barn får en trygg og god oppvekst, hvor de føler at de blir sett og anerkjent som viktige personer i det miljøet de er en del av. Barn og unge må få mulighet til vekst og mestring, slik at de får utviklet evnene sine, både fysisk, psykisk og sosialt. Dette er en oppgave både for foreldre, familie, barnehage, skole og nabolag. 
Politikere har også en oppgave med å legge til rette for gode og trygge boområder, og at alle får like muligheter til gode barnehager og skoler.

Ikke alle barn opplever hverdagen like trygg. Dersom mor eller far har rusproblemer eller sliter med psykiske lidelser, vil barnet kunne være både redd og bekymret. Da er det viktig at fagfolk som møter dette barnet eller foreldrene, har kunnskap om hvordan dette kan slå ut hos barn. Med fagfolk tenker jeg på alt fra ansatte i barnehage og skole, til helsesøster på helsestasjon, skole eller fastlegen. Dersom de ser tegn på at et barn ikke har det bra, er det viktig å finne ut av årsaken til det og prøve å sette inn hjelp så tidlig som mulig, før problemene får vokse seg større.

Mange barn synes det er vanskelig å konsentrere seg på skolen. Noen fordi de bekymrer seg over det som foregår hjemme, noen fordi de blir mobbet og plaget eller opplever andre vonde ting. Andre igjen sliter med dysleksi eller lærevansker. Alt dette er det mulig å gjøre noe med hvis det bare blir oppdaget og tatt tak i. Barnehage og skole er forpliktet til å ha gode systemer for å ta fatt i disse tingene. Det kan være vanskelig for et barn å si i fra selv. Det kan være fordi man vil være lojal mot foreldrene eller fordi man føler skam fordi det er noe man ikke fikser. Dessverre blir ikke alle slike saker sett eller håndtert på en god nok måte.

Noen foreldre har det så slitsomt selv at de trenger hjelp til å være foreldre. Noen er avhengige av rusmidler eller så psykisk syke at de ikke klarer å ta seg av barna sine i det hele tatt. I slike tilfeller kan barnevernet være en viktig støttespiller for at ikke barna skal ta for mye ansvar eller oppleve omsorgssvikt. Dette kan også være forebygging.

De fleste vil møte på ulike rusmidler i løpet av ungdomstiden, og det er de færreste som får problemer med det. Likevel er det lurt hvis voksne snakker med barna de har ansvar for om rus. Hva gjør rusmidlene med oss? Hva er det vi er redde for? I utgangspunktet er det kanskje ikke frykt for at en ungdom skal bli avhengig, som er det som er mest aktuelt. Det kan heller være hva som kan skje når ungdommen er full eller ruset på andre rusmidler. Det er lettere å komme opp i ubehagelige og farlige situasjoner når man er ruset. Hvis ungdom får anledning til å tenke gjennom hvordan de vil håndtere situasjoner før de oppstår, vil det være enklere for mange å ta et valg når man står i en situasjon der en blir tilbudt ulike rusmidler. 
Forebygging kan også være å oppfordre til at hvis man drikker alkohol, bør man holde seg til alkoholsvake drikker som øl og rusbrus. Da er det større sjanse for å kjenne når man har fått nok enn om man drikker sprit, som smaker lite og plutselig kan føre til at man blir alt for full.
Noen vil uansett prøve ut ting, kanskje av nysgjerrighet, men ofte for å slippe unna noe som er vondt eller vonde følelser. Da er det viktig at de voksne ikke får panikk, men prøver å ta tak i den situasjonen den unge er i. Ved å snakke med ungdommen om hva som er årsaken til at hun eller han ruser seg, prøve å sette i gang tiltak for at situasjonen skal bli bedre og være tydelig på at rus ikke er en løsning, men bare fører til flere problemer, er det mulig å forebygge en mulig ruskarriere.

Det er så mye å si om forebygging, og jeg kan ikke komme inn på alt her, men jeg håper svaret gir et innblikk i hvor mange nivåer det går an å drive forebygging på.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 


 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut