Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Far som røyker

Hei!

Nesten alle familiemedlemmene mine er nikotinavhengige, men faren min har tatt medisiner ca 2-3 måneder siden for å stoppe. Jeg, og mange andre i familien har derfor vært svært stolte. Men i det siste har han gått mye ut når jeg og broren min er på besøk, jeg fryktet han hadde begynt igjen, men var for flau til å innrømme det.(siden han hadde prøvd ett par ganger før, og mislyktes) Men jeg håpet for det beste, men idag kom jeg hjem tidlig fra skolen (uten at han visste jeg skulle det) og han satt på kjøkkenbenken med viften på, og røykte. Han satt i en litt klein posisjon som gjemte røyken litt. Jeg gikk forbi ham og så fra en annen vinkel, og han hadde en røyk. Jeg er veldig skuffet. Men jeg tror ikke han vet at jeg så ham. Hvordan skal jeg konfrontere ham, burde jeg i det hele tatt? Jeg vet ikke om noen andre vet (og i det tilfellet ingen gjør det, burde jeg fortelle om hva jeg så?)
Jeg vil ikke skade følelsene hans. Jeg vet ikke om han er like, eller mer skuffet over seg selv, slik som jeg er, og det er ikke godt å si hvordan han har det mentalt, selv om det ser helt greit ut. Hvis han sliter vil jeg ikke gjøre det verre. Hvordan kan jeg hjelpe ham?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 20.05.2020

Hei!

Det kan være vondt å være vitne til at noen man er glad i gjør ting som kan være til skade for dem.
Likevel er det viktig å være bevisst på at det er din fars ansvar om han røyker eller ikke. Siden han har gått på medisiner som kan hjelpe ham med å slutte, har han sannsynligvis en dialog med fastlegen sin. Hvis han nå er begynt å røyke igjen, kan du gjøre ham oppmerksom på at du har lagt merke til det og spørre hva han tenker å gjøre fremover. Det er vanskelig å slutte å røyke, og kanskje du kan foreslå at han tar kontakt med fastlegen på nytt, for å hente ny inspirasjon? Helsenorge har også en slutta-app som kanskje kan være til hjelp.
Jeg synes likevel ikke du skal la det bli ditt prosjekt å få din far til å slutte å røyke. Det du kan bidra med, er å la være å begynne å røyke selv. Da slipper du å komme i samme uføre med å være nikotinavhengig som så mange av familiemedlemmene dine. I tillegg er du med å skape et røykfritt miljø når du er til stede, og det kan kanskje inspirere andre.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no
 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut