Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Sliten av kjærestens rusing

Hei!

Jeg er en jente som blir 22 i år og har vært sammen med en i 3-4 år som gikk og fortsatt går på amfetamin.
Jeg har fått vite sannheten om han mer og mer de siste årene. Når vi begynte i lag hadde jeg ingen aning om det. Det har vært mye av og på og hendelser som har skjedd i forholdet. Jeg har jo ikke forstått meg så mye på han før de siste årene, som sagt, om hvorfor han løy så mye, aldri sa unnskyld og hadde en fasade over seg hele tiden om at alt var bra, blant annet. Han har gått fra cannabis til amfetamin og har akkurat kjøpt noe helt nytt på markedet som han fikk de han kjøpte hos til å filme han når han skulle prøve det. Han har prøvd ecstasy og gått på AAS i to måneder ca. Som jeg vet er det dette iallfall.

Han har brukt rusmidler siden niende, fikk jeg vite for noen måneder siden bare. Det er omtrent 7-8 år siden. Han er like gammel som meg. Det er veldig lenge, selv om han har mest brukt det i helgene.
Det har nok gjort mye skade på hjernen og psyken. Bivirkninger på langtidsbruk leste jeg at kan være psykoser som personlighetsforstyrrelser, tankeforstyrrelser, vrangforestillinger eller hallusinasjoner. Jeg tror nok det gjelder han, bortsett fra hallusinasjoner, som jeg har merket.
Han vil heller ikke gi slipp på meg og har alltid tatt kontakt igjen etter en måned maks etter det har blitt slutt, selv om han også har gjort det slutt selv noen ganger. Så å bare slå opp og prøve å komme meg videre har jeg på en måte gitt opp, siden det aldri har funket.

Jeg elsker han av hele mitt hjerte og ville gjort alt for han, til og med etter alle disse årene og alt som har skjedd. Han sier han elsker meg og det tror jeg på siden han aldri har klart å gitt slipp. Men jeg går til helsesøster og prøver å bli henvist til psykolog gjennom legen, det er mest pga forholdet vårt og alt som har skjedd. Det vet han.

Jeg sliter med lav selvtillit, tillit til andre, lavt selvbilde blant annet - noe jeg ikke slet så veldig med før jeg møtte han. Jeg prøver å presse han litt for tiden for å få han til å slutte med det og så kanskje vil han ha hjelp etterpå. Han har opplevd traumer og hatt det tøft.

Også til spørsmålet, beklager for langt innlegg: Hva kan jeg gjøre for å hjelpe han? Kan jeg gjøre noe mer?
Har ikke så mye tillit til han, siden han undervurderer alvorlighetsgraden på situasjonen og er generelt en lukket person som kan ha kommet av rusmidler han har brukt til nå. Han vil ikke egentlig holde på med det sier han, men jeg tror han er så vant med å bruke at det er vanskelig å slutte. Når han er påvirket er han veldig ærlig og prater og forklarer godt, samtidig som han tar hensyn. Jeg føler at det er sånn han egentlig er, at den egentlige han kommer fram når han er påvirket mens i hverdagen viser han veldig bivirkninger som vrangforestillinger og personlighetsforstyrrelse. Vet ikke hva jeg bør eller kan eller skal gjøre? Trenger virkelig råd. Han har bare meg, egentlig, som vet om hvordan han har det og holder på med, det er bare jeg som vil hjelpe han og kanskje kan hjelpe han. Han har litt tillit til meg etter alle disse årene. Beklager for rotete innlegg.

Med vennlig hilsen

en sliten og forvirra jente som vil og prøver å hjelpe kjæresten sin.

 

Svar fra ungrus.no 26.06.2017

Hei jente på 22 år!

Jeg ser at du strever med å hjelpe kjæresten din, som har et alvorlig rusproblem. Jeg forstår godt at du er sliten og forvirra!

Jeg har mange års erfaring i dette feltet og har møtt mange i din situasjon. Nesten alle er fryktelig slitne, for det nytter ikke å hjelpe for dem som står nær en rusmisbruker. All din hjelp kan heller føre til at han ikke tar imot riktig hjelp. Det trengs profesjonelle behandlere for å kunne gi ham et langvarig tilbud som kan hjelpe ham med å bearbeide traumene og gjøre noe med den alvorlige rusbruken.

Til deg vil jeg si veldig tydelig: Hvis du holder på som du gjør nå, vil din egen situasjon bare forverres: 

  • Du vil antagelig oppleve at du mislykkes i å hjelpe ham.
  • Du mister antagelig mer fokus på ditt eget liv. 
  • Du vil slite mer med å ha et sunt selvbilde.

Dessuten er det svært uheldig å bygge et kjæresteforhold når han er så langt inne i rus og er psykisk ustabil. Det kan ikke bli et likeverdig forhold.

Jeg vet det høres tøft ut, men jeg tror at du må gi slipp på ham om han skal få mulighet til å få hjelp. For da vil han bli nødt til å oppsøke riktig instans – i første rekke fastlegen som kan henvise ham videre.
(Det er ikke sikkert at du ønsker å satse på ham, selv om han etter noen år har blitt en stabil person.)

Hvis du ikke bor for langt unna Kristiansand, kan jeg tilby deg en info-time hvor du kan spørre om alt du lurer på.
Du skriver at du prøver å bli henvist til en psykolog. Kanskje du kunne tenke deg å i stedet be legen henvise deg til en terapeut som arbeider med pårørende til rusavhengige på avdeling for rus og avhengighetsbehandling ved det sykehuset du tilhører? Der vil de ha god kunnskap om de utfordringene du står i. 

Med vennlig hilsen

Tor Jan Idsøe

familieterapeut,

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut