Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Negative hendelser knyttet til alkoholbruk

Hei!

Kan du si noen eksempler på hvilke hendelser som kan skje når man drikker?

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 29.11.2018

Hei!

Når du ber om eksempler på hendelser som kan skje når man drikker, så regner jeg med at du tenker på negative hendelser. Mange har jo fine opplevelser knyttet til alkoholbruk, også. Hvis ikke hadde det nok ikke vært så mange som brukte alkohol som rusmiddel.

Faren for akutte helseskader øker likevel når man drikker. Alkohol svekker dømmekraften, koordinasjonen og impulsstyringen. Det gjør at man kan ta større sjanser, overvurdere egne evner, samtidig som rusen gjør at man ikke har samme kontroll på kroppen som når man er edru. Det innebærer både økt fare for å bli utsatt for skader, ulykker, vold og andre situasjoner som kan gi store konsekvenser.
For å gi konkrete eksempler, så kan det jo være at man skader seg selv eller andre hvis man kjører moped, bil eller båt når man har drukket. Alkoholen kan gjøre en modigere, samtidig som kroppskontrollen blir dårligere. 
Derfor kan fall- og stupeulykker, samt drukning være noen hendelser som kan være forårsaket av at man har drukket alkohol.

Når man er beruset, kan man ofte si og gjøre ting man ikke ville gjort ellers. Det kan være ting man blir flau over og som kan bli en psykisk belastning i ettertid. Noen blir mer flørtete og går lenger seksuelt enn de ville gjort når de er edru. Det kan ikke bare føles pinlig etterpå, det kan gjøre at man har ubeskyttet sex, som kan innebære smitte av kjønnssykdommer eller uønsket graviditet. Det er også gi større risiko for å bli utsatt for og utsette andre for vold og overgrep når man har drukket.
Når foreldre drikker alkohol, kan de oppføre seg annerledes enn ellers, og det kan være skremmende for barn. 
Er man gravid, kan selv små mengder alkohol skade fosteret.
Dersom man drikker for mye på en gang, er det fare for alkoholforgiftning, som man i verste fall kan dø av..

Dette var noen eksempler, men lista over negative hendelser som følge av alkoholbruk, kunne vært mye lengre.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut