Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Ubehag etter kokainbruk

Hei!

Gutt 19 år her og har et spørsmål angående kokainbruk og rusmidler. Eg har regelmessig forholdt meg til hasj og bare hasj, men for ca 1 år siden så prøvde eg kokain for første gang på en fest.
Ble litt dårlig etter det, men det stoppet meg ikke for å prøve det for en andre gang kort tid etter (ca 1-2 veke på en ny fest). Etter det så ble eg veldig dårlig. Om eg skal beskrive det, så vil eg seie det var en form for psykose eller en nedtur, for det eg opplevde etter det var at eg va ofte kvalm, hadde en del angst, hadde hodeverk, var deprimert, følte meg ikke som meg selv, følte eg mistet mine sosiale evner, hadde urytmisk hjerterytme en kort periode og hallusinerte (og med det mener eg at eg kunne se et glimt med en rød elle mørkeblå lysprikk i synsvinkelen min).
Slik hadde eg det i 1-2 mnd. Men til den dag i dag så har eg forminsket forbruket mitt på rusmidler.
Eg har bestemt meg til å holde meg til organiske midler som f.eks. hasj og det alene bruker eg veldig lite og har helt kuttet ut alt som er kjemisk laget .
Etter et år etter det tilfelle med kokain, så har eg gått tilbake til en mer normal tilstand, men føler meg fortsatt ikke helt som eg var før, og i denne perioden rundt der det markerer et år siden eg tok kokain så har eg hatt vanskeligheter og «hallusinerer» fortsatt fra tid til annen med å plutselig se et glimt av en rød eller mørkeblå prikk.
Så spørsmålet mitt er om eg har påført meg selv en psykologisk lidelse pga dette? (Muligens en mild form for PTSD?)
Er de noe eg bør sjekke meg opp for? Eller kan eg bare vente og se om det blir bedre med tida?

Gutt 19

Svar fra ungrus.no 06.12.2023

Kjære gutt, 19!

Du beskriver ubehag etter noen inntak av kokain. Du forteller også at du fortsatt bruker andre rusmidler, særlig hasj, men i små mengder. 

1. Den opplevelsen du hadde like etter at du hadde tatt kokain, er ganske vanlig hos mange, men du er antagelig ekstra følsom for slike virkninger av kokain som du beskriver. Kokain tømmer lagrene av "lykkestoff" i hjernen. "Overdose" av "lykke" kan være deilig, men når disse lagrene er tomme, kommer nedturen. Da er det ikke mer "lykkestoffer" (dopamin og serotonin for eksempel) igjen, og det kan oppleves som nedstemthet og tristhet. Hjertebank er svært vanlig, fordi kokain "girer opp" hjerte-karsystemet. 

2. Du lurer på om det du nå opplever av det du kaller hallusinasjoner, kan ha sammenheng med kokainbruken. Her er mitt forslag til forklaring, men den er på ingen måte sikker: Jeg tror at kokainbruken kan ha utløst noen uheldige prosesser i hjernen din, og det at du fortsatt bruker rusmidler som hasj, kan ha hindret hjernen din i å helbrede seg selv. Det er nemlig de samme sentrene i hjernen som påvirkes av alle rusmider, uansett om de er kjemisk laget eller mer "naturlige", som cannabis. PTSD er en helt annen type lidelse med helt andre typer symptomer, så ut fra det du beskriver her, tror jeg ikke du lider av det. Du kan eventuelt lese deg opp på nettet.

En enkel måte å sjekke om min forklaring stemmer, er å avstå fra alle typer stoffer som påvirker hjernen i en periode og se om du blir bedre. Du bør sette av minst tre måneder til dette, siden effekten av jevnlig cannabisinntak kan vare flere uker og opptil flere måneder. 

Lykke til!

Hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut