Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Fra bruk til misbruk

Hei!

Hvilke rusmidler fører oftest til at personen går fra å være rusbruker til rusmisbruker?

Hilsen jente 18 år eller mer.

Svar fra ungrus.no 08.06.2011

Hei!

Det er et interessant spørsmål du stiller. Når du spør om hvilke rusmidler som oftest fører til at man går fra å være rusbruker til å være rusmisbruker velger jeg å tolke rusmisbruker som en som er blitt avhengig av et rusmiddel.

Det er slik at noen rusmidler er mer avhengighetsskapende enn andre. Samtidig kan man bli avhengig av alle rusmidler hvis man bruker dem mye og ofte. Vi reagerer også forskjellig på rusmidler, slik at noen tåler mindre enn andre før det skaper problemer for dem.

Nikotin, som finnes i røyk og snus, er et av de mest avhengighetsskapende stoffene vi har.

Medisiner og rusmidler som inneholder opioider, som f.eks. morfin, buprenorfin eller heroin er også svært avhengighetsskapende. Det samme er kokain og ulike amfetaminstoffer. Bruk av disse rusmidlene kan raskt få alvorlige konsekvenser for den enkelte og personer de har en relasjon til.

I de senere år er mye av cannabisen blitt sterkere - noe som gjør at man raskere kan få problemer om man begynner å røyke hasj eller marihuana. Siden cannabis er det nest mest brukte rusmiddelet i landet vårt, er det dette som kommer på andreplass når det gjelder problemutvikling. Mange hasjrøykere sliter med sosiale problemer, manglende motivasjon for skole og arbeid og vansker med konsentrasjon og innlæring.

Likevel er det alkohol som er det rusmiddelet flest får problemer med. Det kan være alt fra alvorlige enkelthendelser i fylla, til at man utvikler alkoholisme eller får andre sykdommer som følge av drikkingen. Grunnen til at alkohol er verstingen i Norge, er at det er det mest brukte rusmiddelet hos oss. Mer enn 90 % av den voksne befolkningen drikker alkohol. Derfor er det alkoholbruk som oftest gir store skadevirkninger for den enkelte, for familien og for hele samfunnet.

Håper du fikk svar på det du lurte på. Hvis ikke, må du gjerne skrive inn til oss på nytt!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

Prosjektleder

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut