Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i familien

Mor drikker

Hei!

Jeg er en gutt på 13 år. Jeg har en mor som drikker seg full nesten hver dag, og hun har påvirket meg med røyking og drikking. Har dere noen tips om hva jeg kan gjøre siden jeg orker ikke det styret med barnevernet?

Håper på svar.

Svar fra ungrus.no 03.12.2011

Hei gutt 13 år!

Jeg forstår at du har det vanskelig med en mor som drikker seg full nesten hver dag. Du sier hun har påvirket deg med røyking og drikking.

Det må kjennes tungt når den som står deg nærmest  ikke opptrer som en mor skal gjøre: Nemlig er en voksen som gir trygghet i hverdagen.

Du spør om hva du kan gjøre .

Det er et vanskelig spørsmål å svare på når vi ikke vet så mye om hvordan du ellers har det.

Har du sagt til din mor hvordan du har det når hun drikker seg full? Selv om det ikke fører til endringer, kan det være godt å få sagt i fra. Ellers er det ikke din oppgave å få henne til å slutte å drikke. Det må hun ta tak i selv, og det er mange som kan hjelpe henne, hvis hun vil. Hun kan for eksempel snakke med legen sin, som kan søke henne inn i behandling. 

Noe av det vi vet betyr mye, er at barn som opplever det du gjennomgår, har en annen voksen som vet om det og forstår situasjonen. En voksen som kan se deg når du har det vanskelig.

Jeg lurer på om du har en far som kan være en støtte for deg? Har du besteforeldre, tante, onkel eller andre voksne mennesker du stoler på? Kanskje en lærer eller helsesøster som du kan betro deg til?

Du skriver at du ikke orker barnevernet. Jeg vet ikke hvorfor det er slik for deg. Kanskje du har noen vonde opplevelser fra før med barnevernet? Mesteparten av det barnevernet gjør, handler om å gi god og trygg hjelp.

Det aller viktigste er at du begynner med å snakke med en voksen som du selv har tillit til.   

Skriv gjerne igjen. Du kan også ta kontakt med ungrus direkte på telefon 902 94 554.

Med vennlig hilsen

Tor Jan Idsøe

Prest / familieterpeut ARA

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut