Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Kjæresten min røyker hasj

Hei!

Kjæresten min røyker hasj. Jeg synes ikke det er helt greit, men det plager meg ikke så mye. Har jeg rett til å forby han å gjøre det? Han er kanskje litt avhengig, men han røyker ca en gang hver andre mnd, og jeg merker ikke så mye til det. Er det farlig for han? Jeg er bekymret for hans helse.

Hilsen jente 18+

Svar fra ungrus.no 19.12.2011

Hei jente 18+

Takk for at du tok kontakt. Slik jeg leser innlegget ditt, har du to spørsmål: 1. Er hasjrøykingen farlig for din kjæreste? 2. Har du som kjæreste rett til å forby han å røyke hasj?

1. Du sier at kjæresten din røyker en gang annen hver måned. Samtidig sier du at han kanskje er litt avhengig. Jeg er litt nysgjerrig på hvorfor du tenker at han er avhengig? Hvordan blir han hvis han ikke får røyke? Hvor lenge har han røykt? Du sier at du er bekymret for hans helse.

Vi vet gjennom forskning de siste årene, at cannabis kan påvirke helsen negativt. De kognitive funksjonene våre som for eksempel oppmerksomhet, konsentrasjon og hukommelse påvirkes. Cannabis kan også påvirke vår psykiske helse. I tillegg vet vi om skader på immunforsvar, lunger, hjerte, sædkvalitet, seksualliv, testikler og så videre ved cannabismisbruk.

Om din kjæreste påvirkes negativt ved å røyke annen hver måned kan ikke jeg svare på. Det som imidlertid bekymrer meg er at du sier at han nok er litt avhengig og at du er bekymret for hans helse. Vi vet at noen kun røyker noen få ganger og så slutter de, men ca 20 % fortsetter. De øker sitt forbruk til oftere og mer. I tillegg er sjansen også tilstede for at andre rusmidler forsøkes. Har du pratet med din kjæreste om dette? Hva sier han? Vil han fortsette?

2. Det er vanskelig å forby et annet menneske noe. Jeg tenker at det er viktig at du er ærlig med din kjæreste om hva du er bekymret for i forhold til hasjrøykingen hans. Helseskader og avhengighet har du nevnt. Hvordan påvirker det forholdet deres? Blir det mye løgn? Cannabis er ulovlig. Hva tenker han og du om det? Hvordan vil han/du/dere ha det i forholdet deres? Vil du ha en kjæreste som røyker hasj? Hva med deg, kan du bli påvirket til å prøve?

Du må veldig gjerne ta kontakt med meg for en mer utdypende samtale om du ønsker. Mitt telefonnummer er 97 12 30 69.

 

Vennlig hilsen

Anne-Randi Hanssen

Helsesøster og koordinator Hasjavvenning Kristiansand

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut