Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i familien

Mamma drikker, hva kan jeg gjøre?

Hei!

Mamma drikker seg full så og si hver dag. Mamma og pappa krangler om dette hele tiden.

Pappa og broren min krangler hele tiden pga. av at han aldri gjør lekser, har dårlige karakterer og dårlig orden og oppførsel på skolen.

Jeg og pappa klager ofte på mamma pga. drikkingen hennes, men hun sier bare at hun må få lov til og ta en øl en gang iblant. Hun skjønner ikke selv at hun drikker MYE mer enn foreldrene til alle vi kjenner, og at det faktisk er et problem. Det føles på en måte som at jeg mister min egen mor, fordi hver gang jeg kommer hjem på kvelden, om jeg har vært ute med venner f.eks., så er hun fullstendig drita, og oppfører seg som en jævla teit, frekk og motbydelig bitch, og det går virkelig ikke an å ha en ordentlig samtale med henne.

Hva kan jeg gjøre? Hater alt som det er nå.

Hilsen jente, 14

Svar fra ungrus.no 21.12.2011

Hei!

Jeg synes det er utrolig bra at du tar kontakt med ungrus.no. Du forteller at din mor drikker seg full nesten hver dag, og at hun oppfører seg veldig dårlig når hun drikker. Dette påvirker hele familien din negativt. Det fører til mye krangling, din bror sliter på skolen, og du ser ut til å påta deg et ansvar i familien som ikke er ditt.

Dette er en helt uakseptabel og alvorlig situasjon for dere alle! Jeg skjønner godt at du hater alt som det er nå! Det er ikke greit at en mor drikker så mye som du sier din mor gjør, og at hun blir frekk og ekkel mot dere.

Jeg synes det er viktig å få sagt at din mor kan få hjelp dersom hun synes det er vanskelig å stoppe å drikke på egen hånd. Hun kan ta kontakt med fastlegen sin som kan hjelpe henne videre. Nå er det typisk for en som drikker for mye at de ikke innser det selv i begynnelsen, men det er ikke ditt ansvar å få henne til å gjøre noe med dette. Den som må ta ansvar dersom hun ikke gjør det, er din far. Han har faktisk et stort ansvar for at din mors drikking ikke skal ødelegge for resten av familien.
Han kan også henvende seg til sin fastlege for å få hjelp til familien. Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling på Sørlandets sykehus har et tilbud både til voksne og barn som er pårørende til noen som drikker for mye.

Dersom ikke din far er med på dette, bør du for din egen del snakke med en voksen du stoler på, så du ikke blir sittende med alt alene. Du kan for eksempel snakke med en lærer eller sosiallærer på skolen.
Du kan også ta kontakt med Grete i ungrus.no på telefon 902 94 554.
Blir det krise i jula, kan du ringe Alarmtelefonen på telefon 116 111. Du kan finne mer informasjon om hvor du kan få hjelp under «Veiviser til hjelp» på denne nettsiden.

Du må også gjerne skrive inn på nytt, hvis du trenger mer informasjon eller har flere spørsmål.

Vennlig hilsen
Anne Wivestad
Prosjektleder ungrus.no.
 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut