Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i familien

Pappa drikker

Hei!

Pappa drikker. Hva kan jeg gjøre for å få han til å slutte?

Hilsen 17 åring

Svar fra ungrus.no 29.12.2011

Hei 17 åring!

Aller først, så bra at du sender inn akkurat det spørsmålet!  Jeg er helt sikker på at det er mange flere enn deg som lurer på akkurat det samme, og da spesielt i den høytiden vi nå er inne i.

Ja, hva kan du gjøre for å få din far til å slutte å drikke?

Siden du ikke skriver noe om deg selv, han, eller omfanget  av hans drikking, vil jeg i svaret til deg legge inn en del antagelser om hva jeg tror. I og med at du ønsker at han skal slutte, antar jeg at han drikker ganske ofte og ganske mye, sikkert også så mye at det går ut over deg og resten av familien. Når noen drikker på denne måten så er det god grunn til å anta at de er alkoholikere, altså avhengig av alkohol. Jeg er også helt sikker på at du er glad i faren din, men ikke liker hvordan ting blir når han drikker.

Når noen er alkoholikere er det dessverre ikke så mye andre kan gjøre for at de skal slutte å drikke. Det viktigste da er at man får hjelp til å ta vare på seg selv. Kreftene i avhengigheten til alkohol er mye sterkere enn vi klarer å forstå. Jeg har jobbet med mennesker med alkoholproblemer i mange år, og har fortsatt vansker med å forstå at noen kan fortsette å drikke selv når det går ut over de man er mest glad i.

Det beste du kan gjøre for deg selv og faren din er å ta vare på deg selv. Jeg håper du har noen du kan snakke med om hvordan du har det. Mange prøver å dekke over at foreldre drikker for mye. Det er mye lurere å snakke med noen om det.  Siden jeg ikke vet noe om resten av familien din, er det litt vanskelig å gi råd om hvem du kan snakke med, men her er noen forslag: din mor, besteforeldre, venner, eldre søsken, en tante eller onkel, eller andre. Det går også an å snakke med helesøster på skolen, fastlege eller ringe til alarmtelefonen for barn og unge på 116 111.

Selv om det er lett å tenke at en har skyld i at pappa drikker, så er det ikke slik. Det er alltid den som drikker som er ansvarlig for det, ingen andre, og spesielt ikke barn og ungdom.

I forhold til hva du kan si til faren din, så er det vanskelig å gi konkrete råd, men det er lov å si til han at du blir lei deg når han drikker. Det er og lov å si at du vil han skal slutte. Det er gjerne slik at alkoholikere kommer med løfter om at de aldri skal drikke igjen. Hvis din far gjør det, uten å holde løftet, så går det an å si at du ikke tror på han og at han må vise det.  Du har også lov til å være sint på han.

Jeg håper du kan bruke noe av dette. Hvis du har mer på hjertet, kan du gjerne skrive inn på nytt.

 

Vennlig hilsen

Pål Solhaug

Psykiatrisk sykepleier, SSHF

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut