Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Bekymret for venninne

Hei!

Jeg har en venninne i alder av 19 år. Hun har sosial angst og en kjæreste som driver med dop. Hun har gitt opp familien sin og alle vennene sine. Vi mistenker at hun også driver med dop. For noen dager siden ble hun innlagt på sykehuset på grunn av hjertestans. Nå er hun fremdeles med kjæresten som fortsetter å gi henne dop.

Hvordan kan vi hjelpe henne med og komme ut av den livsstilen? Hun nekter selv å snakke med familie og venner om problemene. Hun forteller heller ikke psykologen sin om rusbruket sitt.

Vi er svært bekymret og ønsker ikke å miste henne. Er det mulig med tvangsinnleggelse? Eventuelt hva kan nærmeste familie gjøre?

Hilsen venninne.

Svar fra ungrus.no 26.03.2012

Hei!

Du beskriver en svært fortvilet situasjon, og jeg kan godt forstå at du er bekymret. Når noen en bryr seg om, enten det er venner eller familie, gjør valg en vet er skadelige for dem, blir man fortvilet og føler seg gjerne maktesløs. Jeg synes derfor det er fint at du spør etter råd i en slik situasjon.

Hvordan kan dere hjelpe henne med å komme ut av dette? Her finnes ingen enkle løsninger eller konkrete tiltak man vet virker.

Slik jeg tolker deg ut fra det du skriver, tenker jeg at du faktisk gjør det viktigste du kan gjøre; DU BRYR DEG!

Det er bra om du inviterer venninnen din med på ting dere skal, uten å mase. Det kan være venninnekvelder, treninger eller andre ting som kan være fint å gjøre sammen. På grunn av hennes sosiale angst er det kanskje ikke så realistisk å få henne med på kino, kafé, konserter eller lignende, men du kan kanskje spørre henne om det er noe hun har lyst til? Like viktig som å invitere henne med, er det å respektere hennes valg om å ikke komme.

Jeg er også av den oppfatningen at dere bør forvente at hun ikke ruser seg når dere er sammen. Selv om det kan virke litt tøft, så er det med på å markere avstand til bruk av dop. Det en gjerne ønsker å formidle er jo: Vi er glad i deg, men ikke i dopet eller rusen.

Du skriver at hun går til en psykolog, hvor hun ikke har fortalt om rusbruket sitt. Jeg tolker det slik at det er din venninne som har sagt at hun ikke har fortalt det til psykologen. Mitt råd er å prøve å oppfordre henne til å gjøre det. Tilby deg gjerne å være med henne til en samtale hos psykologen, men igjen; det er hennes valg.

Du spør om det er mulig med tvangsinnleggelse. Det vil i så fall handle om alvorlighetsgraden av rusmisbruket. Det er også usikkert i hvor stor grad det vil kunne hjelpe, og bør være "siste utvei".  Bruk av tvang er heldigvis godt regulert i lov, og du finner aktuell lovtekst her. Slike lovtekster er ofte litt vanskelige å forstå, men du kan kanskje vise det til hennes nærmeste familie. Det er de som eventuelt må be kommunen om å foreta undersøkelser for å se om det er grunnlag for bruk av tvang.

Selv om du er veldig glad i din venninne, og vil gjøre svært mye for å hjelpe henne, så synes jeg det er viktig å minne deg på at du også må ta vare på deg selv. Det er faktisk lov å ha det bra, selv om noen man er glad i strever.

Skriv gjerne inn igjen!

Du er og velkommen til å kontakte ungrus.no på telefon 902 94 554 dersom du vil drøfte problemstillingen nærmere.

 

Vennlig hilsen

Pål Solhaug

Psykiatrisk sykepleier,

ARA, Sørlandet sykehus.

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut