Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i familien

Rus i venninnes familie

Hei!

Broren til en veldig god venninne av meg, går på dop som han finner i veska/medisinskapet til moren sin, som er sykepleier.

Jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre med dette? Har prøvd å snakke med han om det, men det hjelper ikke.

Hilsen venninne.

P.S. Søsteren bor ikke sammen med han, men kan besøke ham når hun selv velger det.

 

 

Svar fra ungrus.no 19.06.2012

Hei!

Du forteller at broren til venninnen din går på dop, og du lurer på om det er noe du kan gjøre for ham. Du har allerede prøvd å snakke med ham, men det har ikke hjulpet.

Rusen gjør noe med ens evne til å se sin egen situasjon utenfra. Broren forstår nok ikke at det han gjør får konsekvenser for både ham selv og andre. Du skriver at han ruser seg på det han finner i medisinskapet eller i vesken til sin mor som er sykepleier. Dette kan være veldig farlig for ham. Vet moren om dette?

Denne gutten trenger hjelp, og det er kjempefint at du bryr deg om ham.

Jeg ser at du er 13 år. Det er ikke ditt ansvar å hjelpe ham. Du må fortelle det du vet til en voksen du stoler på. Kan du snakke med foreldrene dine, så kan de ta det opp med ham eller med moren hans? Et annet alternativ er å prate med helsesøster på skolen. Ved å fortelle en voksen det du vet, vil den voksne kunne hjelpe ham til å få den hjelpen han trenger, og du kan vite at du har gjort det du kan. 

Du skriver ikke noe om hvor gammel denne broren er, men det er ikke sikkert han vil ha hjelp ennå.

Det er vondt for dem som er rundt å se på at noen de er glad i ruser seg. Derfor er det også hjelp å få for pårørende. Dette kan din venninne og moren snakke med fastlegen om.

Skriv gjerne igjen hvis det er noe mer du vil ta opp!

 

Vennlig hilsen

Aida Krpo

Sosionom

Sofot

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut