Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i familien

Lillebror i rusmiljø

Heisann

Jeg har en lillebror som har i lange tider vært oppi rus miljøer nå har det blitt slik at disse miljøene oppsøker meg og familien.

Vi har nå nylig hatt innbrudd hjemme forårsaket av en av disse gjengene. Jeg vet hvem det var som gjorde det, men har ingen direkte bevis over hvem som gjorde det men har satt politiet på saken.

Men til gjengjeld setter det meg enda mer i søkelyset fra deres side fordi jeg ikke lar dem gjøre med oss som de vil og jeg begynner å frykte for mitt og min fars vel og ve.

Noen tips om hva jeg kan gjøre?

Hilsen gutt 18 år +

Svar fra ungrus.no 11.07.2012

Heisann!

Så bra at du  skriver inn og spør om tips til hva du kan gjøre i en vanskelig situasjon.

Det er i seg selv utfordrende og vanskelig å ha en lillebror som velger rus, og når det på toppen av det hele blir slik at disse miljøene oppsøker deg og familien blir det ekstra vanskelig.

Jeg synes du har handlet helt rett med å koble inn politiet etter innbruddet, det er de som skal håndtere slike saker. Når det gjelder frykten for deg og din fars ve og vel, så skulle jeg ønske jeg hadde noen konkrete råd til hvordan hindre at dere kommer enda mer i søkelyset fra rusmiljøet. Det har jeg desverre ikke, men jeg har noen tanker rundt det.

For det første spiller disse miljøene mye på frykt, uten at det alltid ligger en reell trussel bak. Det kan være godt å vite, samtidig som man skal ta det på alvor at man er i disse miljøenes søkelys.

Det kan være fornuftig å informere politiet om deres frykt, da de har ganske god oversikt over miljøene og vil  kunne gi dere noen råd.

Jeg tenker også at din lillebror sitter med en "nøkkel" her fordi han kan påvirke de som eventuelt har dere i søkelyset, men det er kanskje vanskelig å få han til å forstå deg og din fars side av saken.

Andre som har vært i lignende situasjoner har hatt stor nytte av å treffe andre som har opplevd det samme. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med Al-Anon (selvhjelpsgruppe for pårørende), eller Landsforbundet mot stoffmisbruk (LMS). Her vil dere kunne treffe andre med lignende erfaringer.  Al-anon skriver på sin forside at de har kun ett formål - å hjelpe alkoholikerens familie, og etter min erfaring er det slik at de fleste steder i landet er de der like mye for å hjelpe familiene til de rusavhengige.

Ta gjerne kontakt igjen!

 

Vennlig hilsen

Pål Solhaug

Psyk. sykepleier / terapeut

Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling.

Sørlandet sykehus, Kristiansand

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut