Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Bedring etter langvarig hasjrøyking

Hei!

Jeg har røyket hasj daglig i over 4 år. Merker at dette har gjort psyken min utrolig dårlig.

Skal begynne på skole til høsten, og ønsker derfor og slutte med hasjen. Men jeg er redd for hvordan jeg/psyken vil reagere.

Er det mulig og bygge den opp etter så langt misbruk?

Mvh D.

Svar fra ungrus.no 21.07.2012

Hei D.!

Takk for spørsmålet ditt!

Det er egentlig mange viktige spørsmål du tar opp. For det første sier du at du har røykt hasj daglig i over 4 år. Det vil si at du er kronisk påvirket av hasj. Du forteller ikke hvor gammel du er. Begynner man å røyke hasj tidlig i tenårene, påvirker det tenåringens modning av hjernen. I tillegg påvirkes modning og læring på andre plan.

Du sier at du merker at det å røyke hasj så mye og så lenge, har gjort psyken din utrolig dårlig. For best å kunne svare på dette, kunne jeg ønsket å vite hvordan du opplever at psyken blir dårlig. Er det angstsymptomer? Tristhet? Andre ting? Var dette noe du slet med før du begynte å røyke hasj? Hvorfor røyker du hasj? Hva var positive effekter i starten? Er de det fortsatt? Alt dette kan gi et nærmere bilde av situasjonen din.

Samtidig som du sier at du merker at hasjrøykingen har gjort deg dårlig, er du redd for hvordan psyken vil reagere når du slutter med hasj. Hva er du mest redd for?

Vi vet at når man skal slutte med hasj vil mange oppleve abstinenser som søvnvansker, uro, rastløshet, sinne, ville drømmer og lignende i noen dager/uker etter. Disse vil gå over.

MEN, hva som er hva kan man egentlig ikke si før cannabisen (THC,en) er helt ute av kroppen. Siden cannabis er fettløselig og du har røykt så mye som du sier, vil dette kunne ta opptil 6-8 uker. Da først kan du se hva som "henger igjen" og eventuelt starte utredning/behandling av dette, for eksempel depresjon, spørsmål om ADHD, angst og så videre.

Det viktigste er da å ta fatt i det som eventuelt er bakgrunnen for rusingen og jobbe med å leve med dette uten rus.Vi vet at cannabis kan øke faren for å utvikle psykisk sykdom. Risikoen kan påvirkes hvis man har andre belastninger som kan gjøre at man er sårbar for det. Hvor mye THC cannabisen inneholder og bruk av syntetiske cannabinoider, kan også være med på å øke faren for dette. 

Ungdom som har røykt så mye som deg, vil ha påvirket kognitive funksjoner som konsentrasjon, hukommelse, oppmerksomhet, evne til abstrakt tenking og så videre. Når man slutter med hasj, er vår erfaring (og forskningsresultater), at de fleste fort merker endring til det positive. Det vil si at de etter få uker husker bedre, bedrer refleksjonsevne, kan tenke mer abstrakt og lignende.

Håper dette var svar på det du spurte om.

 

Vennlig hilsen

Anne-Randi Hanssen

Helsesøster og koordinator for Hasjavvenning Kristiansand

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut