Svar fra ungrus.no 25.02.2013
Hei!
Du spør først om det er forskjell på jenter og gutter når det gjelder gruppepress og kriminalitet.
Dette er et veldig stort spørsmål. Kriminalitet kan være alt fra tagging og nasking i butikker til vold, ran og gjengkriminalitet.
Det er flest gutter som begår lovbrudd. I Rusvaneundersøkelsen fra 10. klasse i Kristiansand fra 2010 / 2011 er det flest gutter som oppgir å ha gjort alt fra tagging og hærverk til innbrudd og vold mot andre. På ett område er det imidlertid like mange jenter som gutter som svarer bekreftende, og det er på spørsmålet om de har begått tyveri for over 100 kroner.
Hvis jeg tar utgangspunkt i din unge alder, vil jeg tro at det kan oppstå situasjoner der man kan føle seg presset til å bli med på tagging eller butikktyveri, selv om man egentlig ikke har lyst. Det kan være vanskelig å si nei, fordi man da kan stå i fare for å ikke få være med i et fellesskap.
Siden det er flere gutter enn jenter som begår lovbrudd, kan det tenkes at problemet med gruppepress er størst blant guttene. Det betyr ikke at det ikke kan være et betydelig problem i enkelte venninnegjenger også.
I rusmiljøer og kriminelle gjenger kan man også bli presset til å gjøre noe man ikke ønsker, enten fordi man skylder noen penger eller tjenester eller fordi det er prisen å betale for å ha en viss beskyttelse i "fellesskapet".
Du spør også hvordan man kan få hjelp til å stå imot gruppepress.
Det å ha venner og være en del av et fellesskap er viktig for alle mennesker. Trusselen om å bli skjøvet ut er derfor vanskelig å håndtere.
Likevel er det viktig å tenke gjennom hvilke verdier du har som menneske og holde fast på det du mener er riktig og galt. Dersom du er tydelig for deg selv, er det sannsynligvis lettere å være tydelig i forhold til andre. Mange kan få økt anerkjennelse når de tør å stå opp for det de mener er riktig. Hvis det motsatte skjer, og de ikke vil ha noe med deg å gjøre, må du vurdere om disse vennene virkelig er gode venner.
Det går an å prøve å bli venner med noen du tror har samme holdninger som deg selv, for da vil du stå sterkere når du merker at andre prøver å få deg til å gjøre ting du ikke har lyst til.
Opplever du presset som svært alvorlig, og det du blir presset til kan få store konsekvenser for deg selv eller andre, er det på tide å snakke med en voksen du stoler på om det. Det kan være foreldre, lærer, helsesøster eller til og med politiet. De vil kunne hjelpe deg til å komme ut av en vanskelig situasjon. Når du er under 18, så har familie og skole et stort ansvar for å hjelpe deg.
De fleste mennesker kommer opp i situasjoner der de kan oppleve negativt gruppepress, og jo tidligere man øver seg på å stå i mot, jo bedre.
Håper dette var svar på spørsmålene dine.
Skriv gjerne igjen hvis det er mer du lurer på.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
Redaktør, ungrus.no