Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Sosiale konsekvenser av rus

Hei!

Hva slags sosiale konsekvenser, både negative og positive kan rus ha?

Hilsen voksen jente.

Svar fra ungrus.no 15.03.2013

Hei.

Rus kan, som du er inne på i spørsmålet ditt, ha både positive og negative virkninger. De fleste som ruser seg gjør det nettopp fordi de liker det rusen gjør med en.

Ulike rusmidler har da også ulike konsekvenser. Når det gjelder positive konsekvenser, har for eksempel alkohol den virkningen at de fleste føler seg mer avslappet og sosial når de har drukket. Sentralstimulerende stoffer som amfetamin og kokain har noe av den samme virkningen, man føler seg mer selvsikker og sosial.

Alkohol er også i mange sammenhenger det sosiale "limet", det vil si enten årsaken til at man treffes (når man treffes for å ta en øl på puben) eller en viktig faktor i sammenkomsten (middager, private fester osv.) Det betyr at for mange er alkohol viktig i forhold til deres sosiale liv.

På den andre side kan det å ha et for stort alkoholkonsum føre til at man blir utestengt fra de samme sosiale sammenhengene. Ingen liker å ha med den personen som alltid blir for full og blir kranglete eller masete.
Et alkoholproblem kan også føre til at en dropper ut av skolen/studier eller mister jobben. Det betyr igjen at en da mister de sosiale arenaene disse utgjør i livene våre.

Bruk av andre (illegale) rusmidler kan i seg selv føre til at en stenges ute fra de miljøer en kanskje ønsker å være en del av. De aller fleste i Norge bruker aldri hasj eller andre narkotiske stoffer og ønsker heller ikke å bli assosiert med noen som bruker disse. Dersom en utvikler et rusproblem vil en ofte miste kontakten med tidligere miljøer og venner, og i noen tilfeller også familien.

Det finnes også miljøer hvor det å røyke hasj er en viktig grunn til å møte hverandre. Dette kan virke positivt for enkeltes sosiale liv, men vil kanskje føre til at en har en noe snevrere omgangskrets enn det en ellers ville ha hatt.

Håper dette ga et slags svar på spørsmålet ditt.

 

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver
Informasjons- og forebyggingsteamet
 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut