Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Sunt med alkohol?

Hei!

Er det sunt å drikke alkohol?

Hilsen voksen jente.

Svar fra ungrus.no 15.03.2013

Kjære voksne jente!

Dette var et kort og greit spørsmål, men svaret blir nok litt mer omfattende enn et "ja" eller "nei".

De fleste voksne i Norge drikker alkohol av og til, og mange forbinder mye positivt med de opplevelsene de har hatt i alkoholrus.

Likevel er det viktig å være klar over at alkohol er en gift som påvirker de fleste organer i kroppen og som kan være dødelig i for store doser.
Vi skal heller ikke glemme alle uykker og leverskader og krefttilfeller som kan føres tilbake til alkoholbruk. 
Fosteret blir påvirket selv av små mengder alkohol dersom du drikker når du er gravid.
Vi må heller ikke glemme problemene med angst, depresjon, hallusinasjoner, økt fare for selvmord og en sjelden gang delir (som er en livstruende tilstand). Blødende magesår er også tett koblet til overforbruk av alkohol.
Når vi så husker på at det er økt fare for utvikling av kols i lungene, samt økt fare for høyt blodtrykk og andre hjerte-karsykdommer, så skulle vel det meste være sagt i sakens anledning.

Hadde alkohol blitt lansert i dag, ville statlige myndigheter aldri godkjent dette for salg!
Verdens helseorgansisasjon angir at alkohol er den tredje viktigste dødsårsaken i verden, etter høyt blodtrykk (som også kan skyldes alkoholbruk) og tobakkskader. Helsekøene ville vært helt vekk dersom ingen av oss hadde brukt alkohol.

Legg merke til at jeg ikke har nevnt avhengighet (alkoholisme) ovenfor. Det er fordi skadene i første del i større eller mindre grad kan ramme alle oss som nyter alkohol, også med måte. Men den rent fysiske avhengigheten av alkohol ser ut til å kunne ramme noen lettere enn andre. Problemet er å vite hvem som er i risikosonen.

Som nevnt, er det et faktum at rundt 90 % av den voksne befolkning bruker alkohol i en eller annen form. Det gjør at det ikke er politisk ønskelig eller mulig å stramme mer inn i forhold til pris og tilgjengelighet.
Vinspaltene i aviser og magasiner er fulle av positiv omtale av alkoholholdige drikker.
Dessuten har jo alle lest i Dagbladet eller VG hvor sunt alkohol er, blant annet for eldre menn som står i fare for å få hjertesykdom.
Det som ikke står, er at effekten er svært liten (man kan oppnå mye mer med mosjon og tran og kanskje en kolesterolsenkende tablett), og at faren for bivirkninger ved daglig inntak er altfor stor til at man kan anse alkohol som en trygg medisin.

Dermed står vi igjen med et tydelig NEI, på ditt spørsmål om alkohol er sunt.

Men heldigvis viser det seg at et forsiktig, moderat inntak, som de fleste av oss holder oss til, ikke er så altfor usunt.


Med hilsen

Dagfinn Haarr

spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin.  

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut