Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Kjønnssykdommer

Hei!

Er det farlig med kjønnssykdommer?

Hilsen ung gutt.

Svar fra ungrus.no 17.06.2013

Kjære unge gutt!

Du stiller et spennende spørsmål der det er mange svar. Hvor farlig en kjønnssykdom er, kommer an på hvilken sykdom det gjelder.

Først har jeg lyst til å si at det eneste som beskytter mot kjønnssykdommer, er kondom. Og det beskytter mot alle sammen!
Alle kjønnssykdommer er smittsomme sykdommer, og det betyr at virus eller bakterier sprer seg fra menneske til menneske, og det skjer ved sex. Her er en liste over de vanligste sykdommene som smitter ved sex:

1. HIV. Dette er den farligste kjønnssykdommen. Den er mest vanlig hos menn som har sex med menn her i Norge, men i utlandet (både Afrika og Asia) blir de fleste smittet av sex mellom kvinne og mann. For ikke så mange år siden døde de fleste HIV-smittede av AIDS, men nå har vi heldigvis medisiner som holder sykdommen i sjakk. Men det er mye bivirkninger med medisinene, og man må bruke medisin resten av livet.

2. Herpes: Dette er den vondeste kjønnssykdommen. Man får veldig vonde sår på kjønnsorganene, og disse sårene kan komme igjen gang på gang. Det finnes tabletter og krem som lindrer, men det er veldig vanskelig å bli kvitt viruset når det først har satt seg i kroppen.

3. Gonoré: Dette er nå en veldig sjelden sykdom i Norge. Men mange kommer hjem fra Asia med disse utrivelige bakteriene. Gonoré er vanskelig å behandle fordi den er blitt motstandsdyktig mot mange av de penicillin-preparatene vi har. Gonoré kan gi alvorlige betennelser i kjønnsorganene. Det kan gjøre at man kan få problemer med å få barn senere.

4. Klamydia: Veldig mange ungdommer mellom 16 og 25 år får klamydia. Den kan også gi betennelser i kjønnsorganene, særlig egglederne, og da kan det bli vanskelig å få barn senere. Den er ikke så veldig farlig for dem som får den, men det er jo trist dersom man ikke klarer å få barn når man ønsker det senere i livet.

5. Kjønnsvorter: Disse kommer av HPV-viruset, som alle jenter nå får tilbud om å vaksinere seg mot i ungdomsskolen. HPV-viruset kan gi forskjellige former for kreft, og da kan man vel si at det er farlig.

Så finnes det noen andre kjønnssykdommer, slik som syfilis, og selv om det finnes behandling mot denne, er det ikke så kjekt å få den.

Så jeg avslutter som jeg begynte: Kondom er den eneste sikre måten å unngå kjønnssykdommer på.

 

Hilsen

Dagfinn Haarr

spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut