Svar fra ungrus.no 22.01.2014
Hei!
Takk for spørsmålet ditt!
Jeg vet ikke hvorfor du lurer på hvem som hjelper avhengige, så derfor skriver jeg litt om mange forskjellige typer problemer. Kanskje blir det alt for mye, og i så fall beklager jeg det.
Det er mange former for avhengighet, men det flest mennesker strever med, er avhengighet av alkohol og andre rusmidler. Så når du spør om hvem som hjelper avhengige, svarer jeg først med tanke på det.
Mange unge lurer på om de er blitt spilleavhengige, så jeg skal si litt om hvor de kan få hjelp også.
Veldig mange jobber med å hjelpe rusavhengige. Noen jobber i kommunen, andre på sykehuset eller på andre behandlingssteder. I tillegg er det mange organisasjoner og selvhjelpsgrupper som har tilbud for rusavhengige.
Hvis en voksen trenger hjelp for sin avhengighet, er det vanlig å ta dette opp med fastlegen, som vil kunne få ham eller henne inn i behandling.
Behandling kan foregå på dagtid, eller det kan være nødvendig å bli innlagt på et behandlingssted i en periode.
Behandling av rusavhengighet kan ta lang tid, siden det er så mye man må endre på i hvordan man skal takle livet, når ikke rusen lenger skal være en del av det.
Hvis det er en voksen som er blitt avhengig av et rusmiddel, er det som oftest veldig strevsomt for resten av familien.
Det er også helt vanlig at den som ruser seg ikke ser hvor stort problemet er, og det kan være vanskelig å få han eller henne til å søke hjelp.
Et barn har aldri ansvar for at en voksen ruser seg. Det som er viktig, er at man snakker med en voksen man stoler på om det, slik at en ikke blir sittende alene med det. Denne personen kan være med å gi beskjed til den som ruser seg, og, forhåpentligvis, bidra til at vedkommende vil gjøre noe med rusproblemet sitt.
En ungdom som er blitt avhengig av rusmidler kan også be om hjelp hos fastlegen. Hvis han eller hun går på skolen, er helsesøster eller sosiallærer personer som kan være fine å snakke med, og de kan hjelpe ungdommen videre til behandling, hvis det er nødvendig. Dette gjelder også om problemet gjelder spilling. Sørlandet sykehus behandler mennesker med spilleavhengighet.
I Kristiansand kommune, der vi jobber, er det en oppfølgingstjeneste for ungdom, som hjelper unge mennesker som sliter med rusproblemer. Der arbeider det også noen som er flinke med spilleproblemer.
Det går an å ringe til Sidsel Strand på tlf 416 00 439, for å få vite mer om hva Ungdomstjenesten kan tilby og hvordan man kan få hjelp derfra.
I tillegg har Kristiansand kommune tilbud om hasjavvenning.
For mer informasjon om dette, kan du ta kontakt med Madelen Skårdal på telefon 906 02 964, eller skrive en e-post til [email protected].
Hvis man lever tett på en som ruser seg, kan det være at man selv også trenger hjelp for å takle det. Avdeling for rus og avhengighet på Sørlandet sykehus har tilbud til pårørende. Selvhelpsgrupper som Voksne Barn av Alkoholikere (VBA) og Al-Anon er også viktig for mange som har rusproblemer i familien.
På vår nettside, ungrus.no, finner du Veiviser til hjelp med mer informasjon om temaet og lenker til andre nettsteder.
Jeg håper du med dette ser at det er hjelp å få dersom du eller noen du kjenner, skulle få problemer med avhengighet. Veldig mange som sliter med avhengighetsproblemer klarer heldigvis å komme seg ut av det.
Hvis jeg ikke har oppfattet spørsmålet ditt riktig, eller om det er noe mer du lurer på, er det bare å skrive inn på nytt!
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no